Zimmeritező szerszám házilag
Bár nem vagyok járatos a földi járművek készítésében, mégis támadt egy kivitelezhetőnek tűnő ötletem zimmeritkészítéssel kapcsolatban. Sokan sokféle módszert említenek (és alkalmaznak) ennek az antimágneses rétegnek az elkészítéséhez. Vannak,akik a csavarhúzóval történő mintázásra esküsznek, vannak,akik a kifejezetten erre a célra készített „ipari” szerszámot javasolják. Az ötletem valahol a kettő között helyezkedik el: nem a durvább csavarhúzós módszer, de nem is a külföldről drága pénzért beszerezhető profi szerszám. Mindössze egy kis találékonyság (no meg persze kézügyesség) segítségével elkészített olcsó házi alkalmatosság.

Az ötlet:

Az ásványvizes palackok kupakjának széle recés, ezt végiggörgetve a félszáraz putty-n az eredetihez nagyon hasonló mintázatot tudunk kialakítani. Egy csörömpösben járatosabb kolléga már próbálkozott vele egyszer, de elmondása szerint a kupak nem mindenhová fér oda, nagyok az egyes bordák közötti közök, és még a tömítőt is felszedi. Ezeket a hiányosságokat kellett kiküszöbölnöm valahogyan.

A megoldás:

1. Először is ki kell választanunk a megfelelő mintázatú kupakot. A Szentkirályi ásványvizek csavaros teteje megfelelőnek tűnik, de választhatunk többféle finomságút is.

2. Mi lenne, ha le tudnánk kicsinyíteni a kupakot? -> Több helyre odaférne. De hogyan tudjuk ezt megoldani? Egyszerűen: a kupakból óvatosan vágunk egy szeletet valami éles dologgal, így egy recézett szélű gyűrűt kapunk. A gyűrű szélessége függhet az egyszerre zimmeritezni szándékozott felület nagyságától (Pl. ha a valóságban mondjuk 20x20 cm-es „négyzeteket” csináltak, akkor ~0,6 cm széles gyűrű kell).
Ha ebből a gyűrűből kivágunk egy olyan hosszú részt, ami egy kívánt átmérőjű rudat teljesen körbeér, akkor már meg is vagyunk. Egy problémánk van még, nevezetesen az, hogy a kupak belseje menetes. Ezeket a kidomborodó részeket maróval, csiszolóval, késsel távolítsuk el és próbáljuk a lehető legvékonyabbra venni az anyagot. Erre azért van szükség, hogy könnyebben a rúd köré tudjuk tekerni.

3. A tömítő megtapadását talán elkerülhetjük, ha vizes állapotban dolgozunk az eszközzel.

Az összeállítás:

Van tehát egy adott átmérőjű rúd, illetve egy olyan hosszú gyűrűdarab (számoljunk vele, hogy ennek is van egy vastagsága, ami növeli az átmérőt!), amit körbe lehet tekerni ezen a rúdon. Ezt pillanatragasztó segítségével meg is tehetjük. Figyeljünk arra, hogy a gyűrű két végének találkozásakor ne alakuljon ki lépcső és lehetőleg a recék is szépen illeszkedjenek egymáshoz. A rudat középen fúrjuk át, majd készítsünk neki egy tengelyt, amire ráhúzhatjuk. Ezt legkönnyebben egy gemkapocsból tudjuk megvalósítani. Az alakja megegyezik a festőhengerek tengelyének alakjával, a két oldalára egy darab gyűrűt téve megakadályozhatjuk a lecsúszást is. Pluszban akár cserélgethetjük is a különböző recézésű alkalmatosságokat.

Másik megoldási lehetőség, ha a levágott szelvényt gyűrűformára alakítjuk, majd egy dróttal ideiglenesen összefogatjuk. A közepét kiönthetjük olyan anyaggal, amit megszilárdulva átfúrhatunk (Pl.: műgyanta).
A tengely másik végét elhasznált ecset nyelébe, vagy szikenyélbe fogjuk, és máris gördíthetjük a felületen. Természetesen a rúd átmérőjétől függően még így sem tudunk majd mindenhová odaférni, de jóval kevesebbet kell kézzel „utánigazítani”.

Remélem mindenkinek öröme telik az eszköz elkészítésében és használatában.
A fej közelebbről
A fej közelebbről
A szerszám teljes egészében
A szerszám teljes…
az eredmény

Levegőn száradó gyurmára készült
az eredmény
2009.12.06.
Utolsó módosítás: 2009.12.14.
Hinel Tamás (warbirds)
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2009.12.17. 20:47:08
Ember, ez zseniális!! :D 1:35-ben ig jó lehet vele dolgozni! Grat*100!!
warbirds
2009.12.18. 07:22:52
Köszi, gondoltam egy próbát megér...:)
Lacus78
2009.12.20. 08:40:42
10-ből 10 pont!!!!!!! Zseniális!! Told fel kinti oldalakra is, had legyünk büszkék rád!!!!!!
Panzerbéci
2009.12.26. 13:45:34
Igazán nem akarok ünneprontó lenni,kb 3 éve láttam egy hasonló technikát,egy (természetesen)japán fiatalember "trükkösládájából".De tényleg nem kötekedés,ez csak az igazság!
Rommel93
2009.12.27. 12:12:26
Az nem baj, Jedlik Ányos is úgy találta fel a dinamót, hogy nem tudta, hogy már létezik. De gondolom nem akartad a szerzőt plágiummal gyanúsítani... :D
Panzerbéci
2009.12.27. 12:31:52
Dehogy..,hisz írtam is!:)
warbirds
2009.12.28. 17:31:37
Ha én is látom, akkor nem szórakázom, csak linkelek. Nincs harag. :)
daapp
2010.01.02. 22:40:47
Hm!!
Ezt a madarat!!!!Ha nem kötekedésből írtad le, akkor mi a francnak írtad le? Az ilyen tagok tudnak az őrületbe kergetni. Képzeld én meg nem láttam a japán csóka ládikáját, ezt viszont olvasom. Nagyon ügyes,köszönjük az ötletet.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció