Öreg vadló, nem vén vadló

North American P-51D Mustang

1:48, Revell/Monogram, Verlinden, Eduard
Gondolom, a Mustangot senkinek sem kell bemutatni, hiszen a második világháború egyik leghíresebb vadászgépéről van szó. Napjainkban is számos példány szárnyal vígan és meglepően fiatalos virgoncsággal a levegőben. Talán emiatt is a makettgyártók egyik kedvenc típusa a P-51-es, tehát van választék bőven az Airfix-től kezdve a Tamiya-ig bezárólag. Én mégis egy kicsit öregecske, de – szerintem – a mai napig az egyik legszebb 1/48-as Mustang makett mellett tettem le a voksom.

A makett

A Revell dobozban tulajdonképpen egy Monogram P-51D makett lapul, annak minden előnyével és hátrányával. A legnagyobb problémaként sokan a pozitív panelvonalakat szokták felhozni. Szerintem sem a legkényelmesebb megoldás makettépítő szempontból, de kellő odafigyeléssel szerintem ez nem olyan vészes. A maketten ezek a vonalak szép vékonyak és egyenletesek, a nagyobb rögzítőcsavaroknak pedig még a hornyai is látszanak, viszont a magassági kormány aljáról a Monogram márkajelzést igazán lehagyhatták volna… Az alkatrészek (46 db szürke és 2 db átlátszó) megmunkálása, részletgazdagsága, alakhűsége nem rossz, bár az öntőformák kopása miatt néhány helyen sorját is találunk a kereteken. A kabin részletgazdag, bár a törzsfelek oldalára öntött kezelőszervek nem elég plasztikusak, de festéssel sokat lehet javítani ezen a területen. (A gyártó mentségére legyen mondva, hogy így legalább elkerülték, hogy a törzsön hatalmas beszívódások keletkezzenek.) Végre egy gyártó, amelyik nem felejtette el, hogy a Mustang kabinjában a padló fából volt! A műszerfalon a műszerek szépen vannak kialakítva, festéssel viszonylag könnyen élethűvé tehető. A kabin hátsó részében helyet foglaló rádió és üzemanyag tartály szintén jól sikerült. A Monogram általában igyekezett mindig egy kevés pluszt csempészni dobozaiba. Jelen esetben az egyik géppuskafészket nyitva is elkészíthetjük közepes minőségben, az orr alatti burkolat is külön alkatrész, de az alatta futó légcsatorna és tartóelemek csak jelzésszintűek. Ezen kívül a kabintető hátrasikló részét két részből adják, amely ténylegesen nyithatóra szerelhető! Tudom, gyerekes dolog, de nekem akkor is tetszik ez a megoldás.

A dobozban található nagyméretű matricaív segítségével két repülőgép kicsinyített mása készíthető el. Az egyik a WZ-I, Big Beautiful Doll névre keresztelt, kockás orrú Mustang, ami ugyan kicsit közhely, de nagyon látványos, a másik pedig a CY-M, Miss Merilyn II. nevű, felül zöldre festett törzsű gép. A gyártó a színelcsúszásokat úgy próbálta kiküszöbölni, hogy a különböző színű betűket és ábrákat színenként nyomtatták és nekünk kell a felhelyezéskor beállítani a pontos helyzetüket. Ez nem biztos, hogy jó ötlet volt…
Összefoglalva, nem egy „Hi-tech” makett, de semmiképpen sem hiszem, hogy a legrosszabb vétel lenne.

A Verlinden kiegészítő

A kellemetlen tapasztalat nem is annyira a kiegészítőnek szól. Történt ugyanis, hogy az egyik pesti utam során sikerült hozzájutnom ehhez a kiegészítőhöz. Nem is volt gond, egészen addig, amíg haza nem értem… Miután kibontottam, szembesültem azzal a ténnyel, hogy ez egy valaki által megkezdett és visszavitt készlet. Néhány alkatrész már le volt választva az öntőcsonkról és egy-egy tűhegynyi pillanatragasztóval próbaképpen össze volt ragasztva, de a legnagyobb gondot mégis az jelentette, hogy a turbófeltöltö háza hiányzik a dobozból (Ezt az alkatrészt a mai napig üldözöm, hátha valaki tud nekem önteni egyet…)
Na, de nézzük a tényeket! A dobozban 44 db (45 db helyett) zöldes szürke színű műgyanta és egy tenyérnyi lapon 19 db maratott vörösréz alkatrész kapott helyet. Az öntvények és a maratás minősége kifogástalan, segítségükkel egy teljes motortér tartóbakokkal, tűzfallal, glikol- és olajtartállyal, valamint egy komplett géppuskafészek építhető meg. Kapunk még pluszban néhány Browing géppuskát és lőszeres ládát is. Probléma csak az összeállítási rajzzal van, mert eléggé nagyvonalúan kezeli az alkatrészek helyét, festésüket meg teljesen az építőre bízza. Ennek ellenére nekem úgy tűnik, hogy a készlet jólhasználható.

Az Eduard maratás

A tenyérnyi rézlap a Tamiya makettjéhez készült, de az 58 db alkatrész jól használható a Monogram maketthez is, hiszen olyan általános kiegészítő apróságokról van szó, mint a bekötő hevederek, műszerfal, gázkar, az ülés vázának két merevítője, odalkormány pedálok, visszapillantó tükör, bombaszárnyak, kabintető merevítés… Amit viszont hiányolok a készletből, azok a maratott hűtőrácsok…
Törzs_1
Törzs_1
Törzs_2
Törzs_2
Keret_2
Keret_2
Keret_1
Keret_1
Szárny
Szárny
Keret_3
Keret_3
Verlinden_1
Verlinden_1
Verlinden_2
Verlinden_2
Verlinden_3
Verlinden_3
Verlinden_3
Verlinden_3
Verlinden_4
Verlinden_4
Verlinden_5 + Eduard
Verlinden_5 + Eduard
Matrica
Matrica
Doboz
Doboz
2008.03.04.
Utolsó módosítás: 2008.03.16.
lori
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Muzzy
2008.03.08. 20:13:03
Szia Lori!
Koszi az ismertetot. Elvileg nekem is van egy revell es egy monogram P-51-es, de meg egyszer sem hasonlitottam ossze. :D
A Mustang padlozatarol nagy vitak vannak. Tobb internetes honlapon, pl. hyperscale, az az altalanos velemeny alakult ki, hogy igaz, hogy a padlo fabol keszult, azonban azt egy sikossaggatlo reteggel - fekete festek es kvarchomok - fedtek be. Tehat elvileg a fabol nem sok latszik, esetleg a koptatasnal kell ra figyelni.
Nekem is van olyan kiadvanyom, amelyben a rajzon faszinnel abrazoljak a padlot. A haboru utan sok gep maradt magankezben, illetvew tobb muzeumi peldany is letezik, viszont ezek alapjan nem lehet eldonteni, hogy eredetileg milyen volt a padlo.
Muzzy
lori
2008.03.09. 22:18:57
Szia Muzzy!
Az a poén, hogy a Revellnek ven saját 1/48-as Mustangja és mikor melyiket rakja a dobozba... Zsákbamacska... A padlóról nekem is annyi infóm van, hogy fából készült, de többet nem tudok róla. Majd ha eljutok az építésig, akkor beleásom magam a szakirodalomba... :-)
vlevi
2008.03.10. 17:00:34
Hújjujúj!
A matricalap nagyon tetszik nekem!
Nem lehetne azt lemásolni valahogy? Mondjuk nagyméretben bescannelni?
Nekem van egy 1/32hasegawa mustangom, és ha megszakadok, akkor is Big Beautiful Doll lesz belőle, ezzel a matricalappal viszont nem kellene megszakadnom!
lori
2008.03.10. 21:58:06
Velvi, minden megoldható... Szívesen segítek

lori
vlevi
2008.03.12. 21:01:27
Szia lori!
Be tudod szkennelni? Nemtudom, hogy 600dpi-vel szkennelve mekkora lehet a matricalap.
JPEG-ben 5-6mega?

üdv.
vlevi@freemail.hu
lori
2008.03.15. 23:29:27
Vlevi,
Megpróbálom, de egyelőre nem tudom beszkennelni. Nem felejtettem el...
lori
vlevi
2008.03.16. 15:25:55
Köszi!
Szerencsére nem sürgős, van még bontatlan dobozom :)
Nekem van szkennerem, laptopot is tudok harácsolni. Nemtudom, a tokaji versenyen ott leszel-e, mert akkor ott találkozhatnánk.
vlevi
2008.05.15. 16:06:52
Szia!
Megvan még a matrica?
Ha megoldható, átmennék Debrecenbe, és beszkennelném. Ha kell, viszek szkennert, laptopot.


üdv.
vlevi@freemail.hu
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció