Metamorfózis, avagy a drót átalakulása fává

Kiegészítő

változó, Sajátkészítés
Látva a kereskedelemben kapható modellfák választékát, bizony elgondolkozhat a magára valamit is adó makettező, hogy oda tegye-e ezeket a "remekműveket" a hosszú hónapokig készített makettje mellé? Hiszen a legszebben elkészített alkotást is tönkreteheti egy-egy félresikerült kiegészítő. Persze lehet vásárolni szépen elkészített fákat is, de ezek többnyire nem az olcsóságukról híresek.
Így hát marad a saját alkotás öröme. Sokan sokféle képpen próbálkoztak már a növényvilág eme képviselőinek elkészítésével, több-kevesebb sikerrel. Van,aki gazokból, mások gyökerekből állítják elő remekműveiket. Én speciel villanyszerelő lévén a rézdrótot választottam kiindulási pontnak.
A most leírt technika természetesen nem biztos,hogy a legjobb, a felhasznált anyagok sem feltétlenül bebetonozott igazságok. Egy éve ez a cikk sem így íródott volna, és valószínűleg fél év múlva már én is máshogyan fogom csinálni.

Ennyi bevezető után vágjunk bele! Kezdjük egy kis anyagismerettel. A felhasznált matériák, nagyjából építési sorrendben:
-Egyik fő alapanyagunk a sodrott rézvezeték. Ezt bármilyen hajlékony erű elektromos vezetékből vagy kábelből kinyerhetjük. Javasolt a villanyszereléshez használt Mkh egyeres vezeték, vagy az MT kábel használata. Kisebb fákhoz, bokrokhoz a 4-6 mm2-es, nagyobb tervek megvalósításához pedig a 10 mm2, vagy annál nagyobb vezetéket lehet használni, de ezt mindenki maga ki fogja tapasztalni.(1. kép)
-Kelleni fog pillanatragasztó. Itt most nem baj,ha folyik, és az sem baj,ha olcsó.
-Szükségünk lesz még valamilyen faipari ragasztóra. Igazából mindegy, hogy miféle, a lényeg hogy olcsó legyen!
-Most jól fog jönni egy asztalos vagy még jobb egy parkettázó ismerős! Ugyanis fűrészporra lesz szükségünk. Ha lehet,minél finomabb legyen, és lehetőleg ne forgácsolásból, hanem csiszolásból származzon.
-Irány a festékbolt, a lista a következő: AKRILIN fatapasz, esetleg TRINÁT mestertapasz és valamilyen barna színű akril spray. Nekem a PRISMA COLOR termékek váltak be. Ez természetesen Airbrush alkalmazása esetén nem szükséges, de hogy ahhoz milyen festéket kellene alkalmazni, ebben nem tudok segíteni.
-Következő állomásunk egy kreatív hobby vagy modellbolt, esetleg egy barkácsáruház. Ugyanis ragasztó spray-re is be kell ruháznunk. Ez lesz a legnehezebb dió, ugyanis nem egyszerű feladat kiválasztani azt a típust amelyik megfelel az igényeinknek. Majd az elkészítési útmutatónál még visszatérek erre a témára.
-Ha már a barkácsáruházban vagyunk,nézzük meg,hogy nem árulnak-e véletlenül akváriumhoz való szűrővattát (2. kép). Ha igen,feltétlenül vegyünk egy csomaggal. A színe nem számít, úgyis festeni fogjuk. Persze ha olyan szerencsénk van,hogy pont találunk barna színűt, el ne szalasszuk az alkalmat, dobjuk a kosárba!
-Utolsó állomásunk egy modellbolt vagy egy Webshop. Levelek kellenek ugyanis a fánkra. Mielőtt még valaki megjegyezné hogy a fánkra lekvár kell, ez nem az a fa. Én a NOCH által gyártott Laub fantázianevű terméket használom erre a célra (3. kép). Esetleg a mazochisták használhatják például a nyírfa termését is levél gyanánt. És persze vannak még mindenféle lézervágott cuccok is, kinek-kinek ízlése és pénztárcája szerint.
-Majdnem kimaradt: a végén lakkoznunk kell, különben az idők végezetéig ragad majd a művünk. Nálam a DUPLI COLOR matt lakk vált be.

Most,hogy már mindenünk megvan az alkotáshoz,a rézvezetékről húzzuk le a szigetelést (4. kép), majd a szálakat egymás után sodorjuk össze. Amikor összeállt a forma amit elképzeltünk (5. kép), a pillanatragasztóval menjünk rajta végig. Úgy jó,ha befolyik a szálak közé, ezzel ad tartást a fának.
Mikor már nem ragadunk hozzá a dróthoz, folytathatjuk a munkát. A faragasztóval kenjük be az ágakat (6. kép), majd szórjuk rá a fűrészport (7. kép). Ne akarjuk egyszerre megcsinálni az egész fán a bevonatot, mert úgysem fog sikerülni. Szépen szakaszonként haladjunk. Az ágak végeit, ahol már csak egy szál drótunk van,nem kell bevonnunk, persze ha így tennénk,az sem baj. A ragasztó megkötése után ez a munkafázis ismételhető, ha esetleg valahol még vastagítani, vagy formázni szeretnénk törzset.
Várjuk meg,míg a ragasztó teljesen megköt, majd jöhet a következő szakasz. Először egy ecsettel söpörjük le a rá nem kötött fűrészport a fáról (8. kép). Kompresszorral rendelkezők előnyben, ők le is fúvathatják. Most az egyik leglátványosabb rész következik, a törzsstruktúra kialakítása. Ehhez kell az AKRILIN tapasz. Ezt egy sörteecsettel vagy egy átalakított szilikonecsettel (9.c kép) felhordjuk a felületre (9.a-b kép), majd a még friss anyagba nagyon finom fűrészport szitálunk. Ettől a festék matt marad a felületen. Ha végeztünk, jöhet a festés (10. kép). Alternatív megoldásként a tapaszt hagyhatjuk megszáradni, és utána is festhetjük, úgy se rossz. Ezesetben például Temperával festhetünk egy alapszínt, majd szárazecsetelés, befolyatás stb... Ehhez Ti értetek, én még csak tanulgatom (11.a-c kép).
Készen van a vázunk, jöhetnek a gallyak. Ehhez kell a perlonvatta, amit az akváriumba vettünk. Vágjuk fel 1-1,5 cm-es darabokra (12. kép). Nagyobb fánál akár még hosszabb is lehet. Fújjuk le az ágak végét a ragasztóspray-vel, majd a kevesebb több alapon tegyük fel rá a felvágott vattaszálakat (13.a-b kép). Ezt például lehet csipesszel, de akár kézzel is. Ígértem,hogy a ragasztóspray témát még itt megtárgyaljuk. Ehhez a munkafolyamathoz én az OBI-ban vettem UHU sprayt (14. kép). Ide megfelel, de például a lomb ragasztásához nem használom, arra nem annyira jó. Várjuk meg,amíg a ragasztó kicsit megköt, és a már megszokott festékünkkel fújjuk le a gallyakat is (15.a-c kép). Persze vigyázva,hogy a törzset ne nagyon fessük át még egyszer, ha a szárazecsetelős, befolyatós törzskialakítást választottuk. Ezzel el is készültünk, már amennyiben egy téli fa megjelenítése volt a célunk.
Amennyiben lombot is szeretnénk a fára, ismét vegyük elő a ragasztóspray-t és fújjuk le a gallyakat vele. Erre a legjobban a Flash Bonder spray vált be (16. kép). Sajnos azonban ez a típus nem tartozik a legkönnyebben beszerezhető anyagok közé. Ezért aztán itt most mindenkinek fel van adva lecke: lehet kutatni a megfelelőt! Aki rátalált,feltétlenül jelezze felém!!! Ja igen! És mielőtt még rászárad a ragasztó ,szórjuk rá a leveleket (17.a-b kép). Itt sem kell túlzásokba esni, nem biztos,hogy most kell felvirágoztatnunk a levélgyártó cégeket.

Ezzel gyakorlatilag a végére is értünk, még egy futó lakkozás semmiképpen sem árthat, persze ne a legszebb fánkat fújjuk le először, mert nem biztos hogy minden lakk megfelelő!

Jó munkát, és kellemes szórakozást kívánok mindenkinek!
Növényvilág
Növényvilág
1. kép

Alapanyagunk a rézvezeték.
1. kép
2. kép

Még nem látszik, de ezek bizony gallyak.
2. kép
3. kép

NOCH Laub lombanyag. Több színben kapható, főleg vasútmodellező boltokban.
3. kép
4. kép

A kezdet.
4. kép
5. kép

Drótváz
5. kép
6. kép

Ragasztó az ágon...
6. kép
7.a kép

...majd fűrészporozva.
7.a kép
7.b kép

Kis haladás
7.b kép
7.c kép

Élő szövet a fémvázon.
7.c kép
8. kép

Lesöpört felület.
8. kép
9.a kép

Készül a törzs
9.a kép
9.b kép

Nna! Jó lesz ez!
9.b kép
9. c kép

Átalakított szilikon ecset.
9. c kép
10. kép

Festve.
10. kép
11.a kép
11.a kép
11.b kép
11.b kép
11.c kép
11.c kép
12. kép

Perlonvatta darabokra vágva.
12. kép
13. a kép

Készülnek a gallyak
13. a kép
13.b kép

Gallyak.
13.b kép
14. kép
14. kép
15.a kép

Gyallyakkal, lefestve.
15.a kép
15.b kép

Még egy nézet...
15.b kép
15.c kép

...és még egy közelebbről.
15.c kép
16. kép
16. kép
17.a kép

És készen is van!
17.a kép
17 b kép

Köszönöm a figyelmet, mára végeztünk!
17 b kép
2010.07.26.
Utolsó módosítás: 2016.01.03.
Bató Zsolt (BaTTka1), Keszthely
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
qiez
2010.08.03. 07:36:00
Fák Ura! KÖSZÖNJÜK! Lépésről-lépésre, képekkel illusztrálva a munkafolyamatok.. ez aztán a cikk, hm, és micsoda segítség! 1000 hála, qiez
rob
2010.08.03. 08:59:31
Szia Zsolt! Szuper leírás, nagyon köszön(jük)öm mégegyszer!!! Üdv: Robi
BaTTka1
2010.08.03. 16:06:00
Köszönöm fiúk! Igazán nincs mit, örülök hogy segíthettem.
G-cart
2010.08.03. 17:23:46
Sziasztok!
A leírtakat augusztus 21-22-én Zalaegerszegen, a WOLFPACK 2010 is megtekinthetik az érdeklődők. Zsolt barátunk ugyanis elfogadta meghívásunkat és egyrészt börzézni fog kész fáival, másrészt a gyakorlatban is bemutatja a faépítést, azaz látványmakettezik. :-)

A cikk nagyon szemléletes lett, gratulálok!
Üdv: G'
Snowman
2010.08.03. 17:47:01
Szia!
Csatlakozom és gratulálok a cikkhez! Hatalmas segitség és már látom lelki szemeim elött a következő versenyeken felbukkanó fákat :-)

Üdv:Snowman
juge75
2010.08.03. 18:17:03
Zsolti!
Nagyon szépen köszönöm (mások nevében is), hogy megosztottad ezt a nagyszerű fogást!
Juhász Gábor.
ATTIS
2010.08.03. 18:54:58
1 kérdés:akváriumhoz való szűrővatta ára?Hát így már én is neki merek állni 1 téli kopasz fának.
igaz a dio építés rovatba majd kérdezek még ha belekezdek főleg méreteket ha már tudok konkrétumit
BaTTka1
2010.08.03. 19:13:28
Üdv! Köszönöm, csak lássam is az eredményét:-))
Akkor egy kis kiegészítés: A 10 mm2 keresztmetszetű vezeték métere kb 250 Ft ebből kb 2-3 20 cm magas fa készíthető. A faragasztóból 4200 Ft 5 kg, persze lehet venni 0,5 kg-os kiszerelésben is 900 Ft körül. A fűrészpor ingyen van, A fatapasz viszont nem, azért 5-600 Ft leszurkolandó. A szűrővattát 350 Ft körüli összegért vettem, gyakorlatilag szinte alig kell belőle. Az egyik leghúzósabb tétel a ragasztó spray, amit 1000-5000 Ft-ért lehet vanni. Ez a 400 Ml-es flakonra vonatkozik. De van belőle 150Ml-es is, ez értelemszerűen olcsóbb(vagy nem:-). A lombanyagból egy zacskó 8-900 Ft. Ha valamit kihagytam volna, tessék zaklatni:-)
BaTTka
Guliver
2010.08.03. 19:32:54
Szia Zsolt!
Én ugyan nem dio-zok, de nagyon tetszett a cikked, mind a témája, mind a hangvétele. Csúcsszuper! Asszem nagyon sokan hálásak Neked ( a műfák gyártói pedig már keresik a bérkillereket a konkurencia miatt :-)) ).
Őszinte gratula, Mester!
Guliver
magyarzoli1@vipmail.hu
2010.08.03. 20:36:04
Szia Be/kaksi/ nagyon szuper és nagy-nagy segítség!
Hála és köszönet.
Üdv Zoltán /Tigris6/ TMKB
Teuton
2010.08.04. 08:02:19
Szia Battka!
Nagyon szép lett a végeredmény! Köszönjük a cikket!
Üdv. Teuton
qiez
2010.08.04. 09:17:54
:) Amikor megjelent Lacus könyve, hirtelen épület dömping lett, és hát mi tagadás, jobbnál jobbak születtek. Szerintem most tele leszünk erdőkkel, ligetekkel.. :)
BÉPÉ
2010.08.04. 18:14:56
Szia BaTTka1!
A levélzet ragasztásához - mint írtad - Flash Bondert használsz, de kérted, ha van valakinek más tapasztalata írjon! Én erre a célra a művészellátó boltokban kapható RIPO Spray-t használom. Kétféle kiszerelésben kapható 200 ml és 400 ml. Visszaszedhető (szószerint újrapozicionálható a felirata szerint), száradás után nem hagy foltot, színtelen, idővel sem sárgul. Kipróbáltam (véletlenül), a befújt papírlap, amit egy 1/35-ös méretű ház belsejében tapétaként kívántam felhasználni, még hónapok múlva is eszméletlenül ragadt, pedig a szabd levegőn állt. Az árát illetően: a 200 ml-es, amit tavaly vettem 1460,-Ft volt. Sajnos nem emlékszem a 400 ml-es árára, mert azt még régebben vettem.
A cikked pedig egyszerűen tökéletes. Nagyon hasznos és érthető. Csak gratulálni tudok hozzá. Kösz. Üdv: BÉPÉ
BaTTka1
2010.08.06. 20:43:55
Kösz fiúk!
BÉPÉ! A RIPO Sprayt már más is ajánlotta, úgy látszik el kell mennem végre a művészellátóba:-)Jó lenne már egy olyan ragasztó, amit bármikor meg tudok vásárolni. Bár ahogy hallottam már azt sem forgalmazzák:-( Azért utána járok. Kösz!
Lacus78
2010.08.07. 09:46:48
Szia Battka.
Köszönöm és köszönjük a remek cikket, nagy nagy hiányt pótoltál vele!
BaTTka1
2010.08.07. 11:38:54
Szia Lacus!
Ez csak egy kis kiegészítés az Építsünk diorámát című sorozat második részéhez:-)) Ezért is nem tértem ki különösebben a törzs kialakítására. Ezt majd Te megteszed helyettem...mikor is???
Lacus78
2010.08.07. 15:33:18
Mikor is? Jó lenne tudni:( Sajnos úgy néz ki, karácsony lesz a megjelenés időpontja...nem rajtam múlik, én gyakorlatilag kész vagyok a könyvvel.
domidani
2010.08.16. 13:28:39
Üdv, nagyon jó a cikked má félig kész is a fám:D Csak azt szeretném kérdezni hogy ha nekem csak a UHU féle ragasztó van és másikat ne mbírok beszerezni azzal is ragaszthatom a leveleket?
BaTTka1
2010.08.16. 19:22:14
Üdv! Nekem a levelek ragasztásához nem vált be. Valamiért nem színtelenedik ki, hanem fehér marad. Az ágaknál nem gond, mert a festék eltakarja, de a leveleknél egy kicsit gáz. Meg nem is ragad igazán. Persze ha nincsen más, egy próbát megér, de ne a kész fán:-))
Sok sikert!
BaTTka
roboszto
2010.08.23. 07:23:13
Szia Zsolt !!

Bocsi,hogy így ismeretlenül zavarlak,de nagyon tetszett a fa építési útmutatód,csak sajnos Székesfehérváron nem találtam ilyen perlonvattát csak sürübbet,ami nem fele meg,mert nem tudom szálasra bontani.Szeretnélek megkérni,hogy ha lehetséges tudnál-e utánvéttel küldeni 1 zacskóval?
Várom válaszod
Üdv:Bencze István(Roboszto)
BaTTka1
2010.08.23. 08:11:26
Szia!
Ebben sajnos jelenleg nem tudok segíteni. Nekem még van egy fél zacskóval, azzal pár hónapot még kihúzok. Itt Keszthelyen már néztem, de nem találtam. Igaz eddig még csak OBI-ban, Praktiker-ben meg Fressnapf-ban néztem. Szerintem inkább olyan kisállatkereskedésekben célszerű keresni, ahol tudják is mit árulnak. Magyarul irány a "KISBÓT" :-)
roboszto
2010.08.23. 08:43:41
Üdv!!

Köszi az infót
szecsigeri
2011.04.28. 14:45:42
Üdv! Szép fák nagyon, én is az Építsünk Diorámát II-ből vettem az ötletet csak én a lombozathoz olcsó, erős tartású hajlakkot használok és tökéletesen bevált, úgyhogy csak ajánlani tudom! roboszto erre a célra tökéletesen megfelel a plüsállatok töltőanyaga (ilyen vattaszerű az is). Ha van elhasznált téli dzsekid annak a "tölteléke" is jó! Üdv minenkinek :)
McFrost
2011.12.18. 11:44:31
Kell nekem egy ilyen fa, vagy kettő, vagy egy erdő :)
Szép és tanulságos!
tank
2012.01.07. 19:06:55
nagyon állat
STEMI
2012.06.08. 21:50:05
Szia!
Nagyszerű a cikk, nagy segítség. Még nem próbáltam lombos fát készíteni, csak törzset. Ahhoz én polisztirén ragasztót használtam, próbaképpen.
Tulajdonképpen azért is írtam ide, mert egy kér/d/ésem lenne.
Szeretnék magas törzsű fenyőfákat készíteni. Ha ebben tudnál útmutatást adni nagyon örülnék neki!
Előre is köszönöm.
Kadmon
2020.03.26. 15:45:58
Hasznos útmutató! Linkeltem a témáról szóló cikkemben - https://alkony.enerla.net/english/the-nexus/miniatures-nexus/miniature-hobby/miniatures-miniature-terrain-scenery-making-trees-resources
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció