Mackós nehézsúlyú bajnok

Merkava Mk.3 BAZ,Nochri Dalet aknataposóval

1:35, Meng No.TS-005
Üdvözlet minden makettezőnek!

Bár egy ideje már kapható a Meng Merkava Mk.3 BAZ (w/Nocri Dalet mine roller system) makettje,nekem csak most jött el az ideje hogy első kézből is megismerhessem,később meg is építhessem ezt a szép harcjármű makettet.

Nagy várakozással bontottam ki a tekintélyes méretű,gyönyörű grafikával ellátott,dobozt.Voltak részismereteim ,mert az interneten már voltak dobozbontások a makettről,de ez azért volt más,mert ez az enyém.Nem csak a szemnek,hanem a kéznek is.
Pár napig még ki sem bontogattam az átlátszó plasztik tasakokat amik a gyönyörű öntőkereteket "rejtegették",viszont tegnap este elővettem egy vágó eszközt és mindet,akkurátusan,egymás után kibontogattam,kézbe vettem.

Az összerakási útmutatót már szinte "betéve tudom",mert szokásomhoz híven,mielőtt egy makett összeállításába kezdenék,hosszabb ideig tanulmányozom,a mostani esetben is nagyon szép,és logikusan felépített füzetecskét.
Erre azért is volt/van szükség,mert ez a makett,összehasonlítva pl. az Academy korábban kiadott 1:35 Merkava III. makettjével,ahhoz képest,sokkal összetettebb,és a hatalmas mennyiségű alkatrész komolyabb felkészülést igényelhet.

A több száz alkatrész 17 kisebb-nagyobb öntőkerten található(beleértve az átlátszó keretet is),egy alsó és egy felső test elemből,és két nagyobb darabból amik a toronyhoz kellenek.Szépen nyomott matrica lap,két változathoz való jelzésekkel,amelyek egy sinai szürke és egy homok színű harcjármű felmatricázásához kellenek.
Egy kisebb zacsiban van rézlánc a Nochri-hoz,"drótkötél"cérna,és egy kis darab ólom fólia,ami a toronykosáron lévő "szövet vagy ponyva darab" imitálására lehet alkalmas,amire pedig matrica jelzés fog felkerülni.
Van még egy közel 20 cm hosszú,vékonyka de erős sárgaréz drót darab is,ami a maketten a vonató kábeleknek a torony oldalához való rögzítése céljából kerülhetett a dobozba.
A dobozban akad egy kis keretecske,amin 20 kis puha műanyag hengerecske,ún. "poly cap" található.Ezek a kerekekbe,a lövegcső két oldalán lévő befogó elemhez kellenek,illetve egy a tornyon lévő forgó periszkóphoz jár,összesen tehát 19 db az ami szükséges.
Végül ott a két,anyagában ezüstös szürke gumiszalag lánctalp,aminek kidolgozottsága szerintem nem szebb,és nem rosszabb mint a kor technológiájával gyártott hasonló szalagok.Nyilván szebb egy szemenkénti lánctalp szett,de a Merkava esetében részemről azért nem látom értelmét a cserének,mert összerakás után a köténylemezek takarják a lánc teljes felső részét,alul pedig a nagyobb kerekek takarják a lánc belső oldalának javát.Ami pedig a tank elején és hátulján ki fog látszani belőle,az meg mindössze pár szemnyi,és erre,véleményem szerint az is megfelel,amit a maketthez ad a gyártó.
Mivel a makett két fő részből áll(a harckocsi és az aknaforgató eszköz),az öntőkeretek is így tartalmazzák az alkatrészeket.14 keret jár a tankhoz,3 pedig a Nochri-hoz.
Ezt egyébként a Meng külön is árulja(Meng SPS-021),és a tank e nélkül is megépíthető.

Milyenek az öntőkeretek?
Nos,a válaszom,ha egy szóval kellene összefoglalnom,akkor azt mondanám hogy gyönyörűek,két szóval pedig azt hogy mesteri munka,ami a látványt illeti.
Ez nem egy szakvélemény,hanem egy olyan makettezőé aki,már alig várja hogy "rávethesse magát".
Szép középszürke műanyag,rengeteg jól részletezett elemmel,amik megfelelően alakíthatónak,vághatónak tűnnek,viszont lesznek itt is olyan részek,ahol nagy odafigyeléssel lehet csak leválasztani egy-egy alkatrészt anélkül hogy az eltörne.
Ami nagyon pozitív dolog számomra az az,hogy rengeteg az opcionális alkatrész,pl. a köténylemezek,vagy a futógörgők is.
A kötény lemezeket adják egyben is,meg tagokként is,ami akkor nagy előny ha valaki,mint pl. én is,szeret kihagyni egy-két,"elhagyott,és vissza nem pótolt" elemet,ami az izraeli hadsereg tankjainál nem ritka dolog,viszont ez esetben meg jobb belátás nyílik a rugók és kisebb görgők "világára",a lemezt tartó fém keretre.
A futógörgőkből kapunk egy komplett gumi felületes és egy komplett acél típusú sort is,de a füzet szerint ezek keverve is lehetnek az eszközön,mint pl.az Achzarit-oknál,ahol a korai változat eredeti T-55-ös kerekei mellett nem ritkán látni korábbi,pl.T-34-es Spider típusú kerekeket is amíg az eredetit vissza nem teszik a járműbe.
Ennél a Merkava makettnél nem kapunk gumikat a futó felületre mint az Academy 3-asa(1391) esetében,ezt festéssel kell majd imitálnunk.
Külön tetszik a toronykosár nyitott,és ponyvával takart opciója,ami a tank hátsó deszant ajtaja mellett két oldalt található kosarakra is igaz.
Ennél a makettnél is mindenhol pótolni kell a csúszásgátló felületeket,mert teljesen hiányzanak,de mivel már van benne gyakorlatom,nem félek tőle.

Ha ajánlhatnám ezt a makettet kinek ajánlanám?
Mindenkinek aki szereti az IDF-Tzahal(Israeli Defence Forces-Tzeva Hagana L'Yisrael,azaz Izraeli Védelmi Erők)járműveit,azoknak makett verzióit.
Mivel tényleg egy nagyon összetett és rengeteg alkatrészt tartalmazó makett,leginkább olyanoknak ajánlanám akiknek van már némi rutinja,tapasztalata hasonló "gépszörnyek" konstruálásában.
Az ára viszont kifejezetten előnyösnek mondható,főleg ha sikerül,egy mostanság egyre gyakoribban adódó akciót is kifogni.Az iszonyatos mennyiségű alkatrésszel dobozolt nagy tank egy opcionális aknaforgatóval,véleményem szerint olcsónak mondható,összehasonlítva más gyártók hasonló kaliberű makettjeivel.Már 10 ezer Forint körüli áron is beszerezhető,és véleményem szerint magasan megéri az árát.

Én hamarosan szeretném is elkezdeni az enyémet,és remélem a makett építése is legalább annyi örömet fog nyújtani mint a beszerzése feletti.

Jó makettezést kívánva mindenkinek:Israti71 (Darók Attila)
DSCN0562
DSCN0562
DSCN0564
DSCN0564
DSCN0566
DSCN0566
DSCN0567
DSCN0567
DSCN0568
DSCN0568
DSCN0569
DSCN0569
DSCN0570
DSCN0570
DSCN0571
DSCN0571
DSCN0573
DSCN0573
DSCN0576
DSCN0576
2017.01.25.
Utolsó módosítás: 2017.01.29.
Israti71
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció