Két IAF Lahatut-MD 500 Defender

McDonnell Douglas MD 500

1:35,1:48, Dragon, Academy No.3525,1644
A tavalyi év folyamán sikerült szert tennem egy rég "körözött" Dragon MD 500 Defender,héberül Lahatut(Trükk, Bűvész mutatvány) helikoptermakettre, és egy 1:48 Academy gyártmányú társára is.
A kis 1:48-ast már ismertem korábbról is, de a nagyobb "tesót" még nem vehettem azelőtt szemügyre közvetlen közelről. Internetes fórumokon már láttam róla képeket,olvashattam cikkeket,és valóban egy szép, bár már kissé korosodó makettet tudhatok magaménak benne.

Az 1:48 Academy nem okozott különösebb meglepetést,bár kicsit reménykedtem abban hogy az új dobozgrafika tartalmaz esetleg valami újat belül is...de minden változatlan.Viszonylag kevés alkatrész található az öntőkereteken,de ezek jól átláthatóak.A figurák viszont lehetnének jobbak is,mert összehasonlítva más gyártók 1:48 méretarányú pilótáival,az Academy szettjei nagyobbnak tűnnek,mint kellene.Végül is,"ha ló nincs szamár is jó" alapon fel lehet őket használni,mert beültetve a kész makettbe már nem annyira gáz a helyzet velük.Vettem a helihez egy kis Eduard-maratást is,amivel lehet emelni a makett színvonalát,bár felhasználás után ezek nagy része alig lesz felfedezhető a kész maketten.Olyan makettezőknek,akik viszont versenyszinten szeretnék összerakni ezt a makettet,azoknak lesz bőven mit feljavítani rajta,mind a külső,mind pedig a belső részleteket illetően.Ehhez temérdek forrásanyag található viszont az interneten.

A műanyag öntvényeket elég jónak mondanám mindkét esetben,beleértve az átlátszóakat is.Részletességük átlagosnak tűnik.Viszont a matricalapokon sajnos nem mellékelik a jellegzetes nagy sárga "V" shevronokat.Ezeket majd pótolni kell,de ettől eltekintve mindkettő lap szépnyomású,tetszetős.( Való igaz,hogy akadt néhány izraeli MD-500 ezek nélkül is,de jellemzően azért inkább ott van ez a jól észrevehető és jellegzetes nagy,sárga jelzés.)A matricalapok nagy hiányossága ezenkívül mindkét makettnél a századjelvények teljes hiánya,amiket a gép hátsó rotorja mellett a függőleges vezérsíkra szoktak felfesteni/ragasztani.
Az 1:35 Dragon csak izraeli lehetőséget ad felségjelül,viszont a kisebb maketthez adnak egy kenyai és egy Paris Air Show opciót is az izraeli mellé.A hiányzó matricák pótolására megoldást jelenthetnek pl.az Isradecal vagy a Sky Decals cégek speciális lapjai,amiken a Lahatut mellett több izraeli harci helikopterhez is adnak matricákat.

A Dragon makettje is szép,bár kissé puritánnak tűnik így elsőre.Jobb az alkatrészek bontása mint a kisebb helikopternél,és tartalmazza azokat az alkatrészeket amiket az Academy kompletten "kifelejtett" a makettjéből,de még így is lehet hozzátenni a maketthez hogy még ütősebb legyen.Ügyes kezű,gyakorlott makettezőknek ez nem jelenthet különösebb gondot,ám ha valaki nem akar ezzel foglalkozni,akkor is tud egy szép repülő "buborékot" építeni belőle.
Ehhez a kitthez sajnos nem adnak figurákat,de ezek is pótolhatóak,és némi átalakítással máris lesznek izraeliesített pilótáink.
A makett egyébként nem tartalmaz alkatrészeket a motorhoz,ezért csak egy lehetőség van, mégpedig az hogy csak zárt állapotban lehet bemutatni a külcsínyt,nyilván a kinyitott oldalajtós opció kivételével.Nem tudom hogy gyártanak-e ehhez a maketthez motort,de biztosan van megoldás arra is ha nem lenne ilyesmi a piacokon...talán képek alapján lehetne "szkreccselni" hozzá,de ez már komolyabb kihívásnak tűnik.
Véleményem szerint,mindenféle feljavításhoz kiváló alap ez a Dragon makett!

Bár mindkettő makett sokéves konstrukció,és lehet hogy részletességben nem éri el a mai modernebb technológiákkal készülő csúcsminőségű makettek színvonalát,véleményem szerint szép forgószárnyasok épülhetnek belőlük némi plusz idő és anyagi ráfordítással.

Áruk relatíve jó,bár a nagyobb makettet kétségkívül nehezebb Magyarországon beszerezni ,mint a kicsit.
Lahatutim

IAF MD-500 Defender-ek
Lahatutim
Lahatut-Dragon 3525
Lahatut-Dragon 3525
Lahatut-Academy 1644
Lahatut-Academy 1644
Egy eredeti MD-500 Lahatut...
Egy eredeti MD-500…
ilyen lenne nyitott farral...
ilyen lenne nyitott…
2012.05.05.
Utolsó módosítás: 2012.05.09.
Israti71
Fényképek:Saját+internetes forrás
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
lucky
2012.05.09. 17:32:28
Szia!
Ezt a készletet anno megvettem én is. Az üvegfelületeken nálam öntésnyomok vannak. Ezek vékony vonalak ott ahol a a beöntött anyag összedermedt. Sajnos ez nem javítható. Van-e ilyen hiba nálad?
Israti71
2012.05.09. 23:45:08
Szia lucky!
Nálam mindkettő hibátlan,bár nem tudom melyik makettre gondoltál.
Lehet hogy egyedi eset volt a Tiéd,nem tudom,de ezek teljesen rendben vannak.
Israti71
2012.05.09. 23:49:42
Szia Macskuzon!
Régen egyszer megvolt nekem ez kis 1:48 makett,de el lett ajándékozva.
Sajnos már nem emlékszem az építésére,de mintha nálam is lettek volna ilyesmi gondok vele.
Most nemrég kezdtem bele a megépítésbe újra,de még csak a kabinnal szöszölök.A két törzsféllel még nem volt gond a száraz illesztéskor,de lehet hogy az "üvegggel" lesz...!
Még előtte vagyok a dolognak.
cserbal
2012.05.24. 17:50:28
Szia!

Az Apache ISAF matricái megvannak, szívesen átadom Neked.
A
balage981@yahoo.com
címen elérsz, és megbeszéljük. A festési útmutató kell hozzá? PDF-be beszkennelem, ha szeretnéd.

Üdv

Balázs
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció