Festékmaratás Szi-Ti lefolyótisztítóval
Mindenki került már olyan helyzetbe, hogy elrontotta készülő makettjének festését vagy egy korábbi munkájának eredménye mégsem tetszik már annyira, mint hajdanán. Ilyenkor ötlik fel az ember eszében, hogyan is tudna megszabadulni a régi festéstől anélkül, hogy tönkrevágná vele a makettet.

Erre több módszer is létezik:

- fékolajban történő áztatás
- sűrű folyadék formájú lefolyótisztítók (teszkókban)
- Szi-Ti darabos állagú lefolyótisztító

A felsorolt lehetőségek közül a Szi-Ti használatát tudom leírni, lévén azzal többször sikerrel jártam már.

A maratás megkezdése előtt azonban fontos tisztázni pár dolgot:

A felsorolt termékek mindegyike VEGYSZER, és mint olyan erősen MÉRGEZŐ és MARÓ HATÁSÚ ANYAG! VÉDŐFELSZERELÉS (VÉDŐRUHA, SZEMÜVEG, KESZTYŰ) HASZNÁLATA KÖTELEZŐ!!

A folyadék ugyanis azonnal lemarja a kézen lévő zsírt és bőrt, ami igen fájdalmas tud lenni. Nyálkahártya esetén a hatás még intenzívebb és gyorsabb, kiegészülve mérgezési tünetekkel. Tehát valóban legyünk nagyon körültekintőek vagy inkább kérjünk meg egy felnőttet!

Védőszeműveget bármelyik barkácsboltban vagy bevásárlóközpont barkács osztályán beszerezhetünk. Ez megvéd az esetleges fröccsenésektől, de ezeket inkább igyekezzünk elkerülni!
Gumikesztyű szintén itt kapható, ajánlott az erősebb kivitelű (a patikában kapható néha nagyon vékony és a csukló része is rövid). Akinek esetleg van otthon baromfi, az anyukájától/nagymamájától is elkérheti a tyúkkopasztáshoz használtat. :))

A maratás menete:

Először is szerzünk egy műanyag lavórt/vödröt, amibe meleg vizet engedünk. A melegvízben gyorsabban feloldódik a Szi-Ti, de vigyázzunk mert a műanyag makett viszont megolvadhat a víz hőjétől! Érdemes előtte kipróbálni nem lett-e túl forró a víz.

Következő lépésben felvesszük a védőfelszerelést, majd óvatosan 3-4 mérőkanállal (én ennyit szoktam egy lábvizes lavórba) teszünk az anyagból. Igyekezzünk a kanalat nem benedvesíteni, illetve a víz loccsanását elkerülni! Az olvadást keveréssel segíthetjük, amihez fa, műanyag, esetleg üvegpálcát használhatunk. A kémiai reakció pezsgéssel, gőzölgéssel is együtt járhat, a keletkezett gőzöket ne szívjuk be!!

Ezzel meg is kaptuk a rossz kinézetű szürkés löttyünket, amibe a makettet kell beáztatnunk. Kesztyűs kezünkkel óvatosan helyezzük be a makettet a löttybe és súlyozzuk le, ha a felszínre akarna jönni.

A továbbiakban két módszer lehetséges:
1. hagyjuk az egészet állni legalább egy napot és csak aztán vesszük ki
2. 20-30 perces időközönként kivesszük és egy fogkefe segítségével átdörzsöljük (vedőfelszerelés!!)

A lötyiben való kotorászásnál figyeljünk oda, nehogy a folyadék a kesztyű csuklórészén átbukjon és befolyjon a kesztyűbe! Ha mégis megtörtént, langyos folyóvízben öblítsük le a kezünket azonnal, majd mossunk kezet és húzzunk másik kesztyűt!

Ha minden festék lejött a makettről, akkor öblítsük át folyóvízben és mossuk át, hagyjuk megszáradni. Ezzel készen is vagyunk.

Update:

Szi-Ti helyett használhatjuk a Teszkós lefolyótisztítót (töményen), illetve a Búvár fantázianevűt. Utóbbi is hasonló granulátum, mint a Szi-Ti, de talán még agresszívabban maró anyag és HIDEG vízben kell feloldani!
2008.01.16.
Utolsó módosítás: 2009.06.05.
Hinel Tamás (warbirds)
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
longjoe
2008.08.18. 23:13:15
Tamiya "vizes" (XF) festékeknél a floraszept dobozos változata ember barátibb.
Tibcsi
2008.08.19. 13:20:43
Arra még érdemes odafigyelni, hogy a Szi-Ti oldásakor jelentős oldáshő szabadul fel. Magyarul: jelentősen felmelegszik a lé, amit egyes makettek eldeformálódással hálálhatnak meg...
Paulik
2008.12.03. 17:28:26
ez tök jó ki is probállom sztem van egy két roncsolásra váro makkettom
spike428
2008.12.13. 19:29:05
Jó módszer de nekem nem vált be! 3 réteg akril festékkel nem bánik csak marad a jól bevált intenzív csiszolás.
bikerboy9
2009.02.15. 17:32:22
Sajnos nekem is sikerült elrontanom az egyik makettem fényezését és beszerettem volna veti a szi ti-t de sehol az ég egy adta világon nem találtam netről meg nem igazán szerettem volna rendelni egy 600ft-os cuccot 1500ft-os postaköltségért ezért maradt a fékolaj (mivel édesapám autószerelő így nem volt nehéz a beszerzése) nekem tökéletesen bevált, igaz hogy 1 napig kellett áztassam de megspóroltam a rengeteg csiszolást és vele együtt az újrapanelozást!!
DrJoci
2010.08.25. 18:22:13
Sziasztok!!!

Ma a nem tudom hányadik kis és nagy bolt után ahol érdeklődtem szi-ti lefolyó tisztitó után azt a választ kaptam ,hogy kivonták a forgalomból nektek erről így 2010 ben mi a véleményetek? ha estleg tudtok olyan üzletláncot amiben biztos ,hogy kapható az kérem irjon a

drjoci@windowslive.com

köszönök minden információt előre is :):)
warbirds
2010.08.25. 19:04:14
Ami jó és működik azt általában megszüntetik manapság...:S
Használhatsz helyette Búvár lefolyótisztítót, az is hatásos. Próbáltam, bejött. Csak arra figyelj, hogy ahhoz HIDEG vizet írnak. Meleggel brutálisan felpezsdül, balesetveszélyes!!
vlevi
2010.08.25. 22:13:38
Teszkós literes narancssárga lefolyótisztító is jó. Ebben szerencsére nincs klór (vagy valami más, szúrós szagú izé), mint a márkásabb társaiban, ezért szinte szagtalan. Ez nem melegszik használat közben.
De ha a teszkóban jársz, akkor a polcon találhatsz granulátumos kiszerelésű lefolyótisztítót is. Szerintem ez ugyanaz, mint a Sziti. Ugyanúgy pezseg, melegszik, satöbbi.
DrJoci
2010.08.27. 14:27:35
Sziasztok! :)

Egy "Super power Drain Cleaner yplon" névre hallgató lefolyó tisztitóm van, a cimke szerint 20% nátrium hidroxidot tartalmaz és ne használjam aluminiumon.
Szerintetek jó? Hogy higítsam? Milyen arányban?

A segítséget előre is köszönöm :)
warbirds
2010.08.30. 07:42:08
Szerintem fogj egy darab hulladék műanyagot (mondjuk egy darab öntőkeretet), fesd be és várj a száradással pár napot. Aztán tedd bele a tömény cuccba és meglátod hogyan működik. Amúgy nem hinném, hogy a műanyagot bántaná. De jobb inkább kipróbálni.
DrJoci
2010.09.06. 16:39:02
Sziasztok!

Super power Drain Cleaner yplon tökéletesen müködik a festékek "ellen" átlátszót sem báncsa :D narancsárga literes flakonban van 500 Ft körül van a CBA -ban.

1-2 óra alatt de lehet ,hogy elöbb is (nem néztem percenként) végez vele és több ször felhasználható.
Mexx
2011.06.22. 16:42:53
Jelentem újabb alkalmas szert találtam, a neve: CFA Hideg zsíroldószer. fújós fehér flakonban található,kálium-hidroxidot,Metoxipropanolt és egyéb veszélyes szereket tartalmaz így ennek használata is védőfelszerelést igényel.Ami még fontos nem igényel vizet csak egy kis elkülönített tálkát vagy valamit amibe az adott munkadarabot teszed.GYORS HATÁSÚ 30-50 perc elteltével egy kefével vagy valami hasonló célú szerszámmal meg kell takarítani a mdb-ot és leöblíteni vízzel. Revell festékeknél kiválóan működik.
bladex
2011.12.05. 13:16:43
Az volna a kérdésem hogy ezeket a lefolyótisztítókat műgyanta modelleknél is lehet alkalmazni? Van valakinek tapasztalata ebben? Egy Forge World DREADNOUGHT DROP POD modellt szeretnék lemosni ami műgyantából van. Elég drága darab ezért nem szeretném tönkre vágni.:)
Herflis66
2016.12.01. 12:22:51
Sziasztok! Lehet, hogy már túl van mindenki ezen a problémán, de nekem is szükségessé vált egy valaki által megkezdett festésű makettről a régi, részben enamel, részben akril alapú, többrétegű festék eltávolítása, hogy újjáépíthessem a járművet. Festett, teszt alkatrészeken próbáltam ki először, hogy minden rendben működik-e és igen, tökéletesen bevált. Ez a festékeltávolító anyag a Well Done Hideg Zsíroldó spray szórófejes, fehér műanyag flakon kivitelben kapható szinte bárhol, bármelyik nagyáruházban, kisebb boltokban. A bevált technika az volt, hogy az erősen maró hatású (ezért minden leírt óvintézkedést be kell tartani, pl. erős gumikesztyű, védőszemüveg) anyagot ráfecskendeztem a felületre, majd 50-60 másodperc elteltével rövidre vágott, erős szálú régi fogkefével könnyűszerrel le lehetett dörzsölni a festéket. Igény szerint egy meleg vizes, bő öblítést, lemosást követően a zsíroldóval való kezelést igény szerint többször meg kell, meg lehet ismételni a műveletet a kívánt, tökéletes eredmény eléréséig. Itt már kevesebb, 5-10 másodperces várakozás is elegendő. Amint befejeztük és meg vagyunk elégedve a tisztítás eredményével, utána bő szappanos, mosószeres (egyértelműen lúgos kémhatású) folyadékban alaposan öblítsük le és szárítsuk meg. A műanyag felület teljesen ép és sértetlen marad. A felület a későbbiekben sem mutat semmilyen elváltozást, pikkelyesedést, deformitást, mállást. Minden OK!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció