Sci-Fi
Szász Róbert   X-Wing, FineMolds, 1/72 | MPC/ERTL, 1/48

X-Wing
FineMolds, 1:72

X-Wing
MPC/ERTL, 1:48

Ki ne hallott volna már a Csillagok Háborújának egyik legnagyobb sztárjáról, az Incom Corporation T-65 X-Wing vadászgépről? A Birodalom elitpilótái is tisztelettel tekintenek a Szövetség legjobbjai által vezetett keresztszárnyú gépekre. Nem a leggyorsabb és nem is a legjobban "páncélozott", mégis a Birodalom elleni háború egyik legsokoldalúbb fegyvere. Képes kis csoportokban (Zsivány Osztag), vagy egyedül tevékenykedni - ellentétben a TIE vadászokkal, amik hiperhajtómű és létfenntartó rendszer híján nem távolodhattak el nagyon az anyahajóiktól.
Na de félre a vesztesekkel! Lássuk, mire képes egymás ellen két X-Wing. Első versenyzőnk egy 1989-es kiadású kb.: 1:48-as méretarányú MPC/ERTL gyártmány. Ellenfele a FineMolds által 2001-ben kiadott 1:72-es kisöcsi. Gondolhatnánk, hogy nem egy súlycsoportban vannak, de mint meglátjuk, nem is olyan egyenlőtlen a küzdelem.

Kezdjük a meccset mindjárt a csomagolással. Mindkét doboz meglehetősen szépre sikerült, de nekem személy szerint az MPC nyerte meg jobban a tetszésem (a Halálcsillag és az Endor). MPC-FineMolds 1:0.

A dobozokat kinyitva már szembetűnőbb a generációs különbség. A FineMolds-ban 4 db zacsiban összesen 7 öntőkeret és egy nagy matricalap van. A matrica és az átlátszó alkatrészek kerültek egy zacsiba. Az MPC csak két zacskóba csomagolta a kb. 95 alkatrészt. Szerencsére az átlátszók kapták az egyiket. A matricalap csak be van szórva a dobozba a többi papírral együtt.

A meccs legnehezebb menete az élethűség. Az eredeti modellek sem voltak egyformák, így nehéz állást foglalni ez ügyben. Egy-két kivételtől eltekintve mindkettő elfogadható kidolgozottságú. A panelvonalak mindkettőnél vésettek, de egyiknél sem pontosak (nem is nagyon lehetnek). Talán a FineMolds-é szebb valamivel, de az MPC-n könnyen bekarcolhatóak a hiányzó vonalak. Az egyik legkényesebb pont a pilótafülke. Nem láttam még olyan makettet, ahol tökéletes lett volna. Sajna az MPC-nek köze sincs az eredetihez. 1:48-ban már feltűnően nagyok a hiányosságok. A FineMolds mindenképpen közelebb áll az igazsághoz és változtatás nélkül is elfogadható, de nem tökéletes. A hajtóműveket viszont az MPC találta el jobban. A futóművek és aknák terén egyértelműen a FineMolds a jobb, de szerintem feleslegesen dolgozták ki ilyen pontossággal. Ez a gép repülés közben, nyitott szárnyakkal igazán szép. Ha ennek ellenére valaki diorámát szeretne készíteni, annak a FineMolds a nyerő. Kapunk egy álló pilcsit, egy R2-es egységet, kétféle fejjel és színben, egy beszálló létrát, nyitott kabintetőt és az említett szépen kidolgozott leszálló berendezéseket. Itt külön meg kell említenem, hogy van lehetőség arra, hogy ragasztás nélkül rakjuk be a futóműveket, és aha kedvünk tartja, kicserélhetjük őket a behúzott állapotúra. Kíváncsi lennék, hányan állnak neki cserélgetni. Az MPC megoldotta a problémát. No akna, no problem. Aki akar, épít magának. A makettek illeszkedését, építés közbeni problémáit nem állt módomban elemezni, de valószínű, hogy a FineMolds-al kevesebb a gond.

Ha már szépen összeraktuk mindkettőt, jöhet a festés és matricázás. Az MPC csak az alapvető csíkokat adja és a fotontorpedó vetőcsőjénél lévő kis ábrát. Ezzel szemben a FineMolds matricáinak variációiból 4 gépet építhetünk: Vörös Vezér (Dave), Vörös 2 (Wedge), 3 (Biggs), 5 (Luke). A matricák szépek, még a kopásokat is kidolgozták rajtuk, de az R2-esek matricáinak felrakásához szerintem egy jó adag szerencse és nagy tapasztalat is szükségeltetik. Ez a menet egyértelműen a japánoké. Az összeállítási rajz szövegezése a FineMolds-nál japánul van, de letölthető a netről az angol verzió. Az MPC-é egyszerű és érthető szöveg nélkül is.

Ezután már csak a piszkos anyagiak vannak hátra. Véleményem szerint a FineMolds sok extra kütyüje miatt viszonylag drága makett. Japánból rendelve az ára 5000 Ft-felett van valamivel. Itthon még több! Az MPC ára is e körül van manapság. Én 6000 Ft-ért jutottam hozzá az E-bay-en keresztül.

Összességében elmondható, hogy mindkét makettnek vannak jó és rossz oldalai. Az MPC legnagyobb hibája szerintem a pilótafülke, a FineMolds-é pedig a magas ár. Míg ez utóbbi egy viszonylag új makett és még sokáig kapható lesz, addig az MPC óriás X-Wing-je sajnos egyre ritkábban látható.

A cikk megírásához nyújtott segítségért hálás köszönet Imi-nek.

Szász Róbert