Sci-Fi
Mike Tamás:   Snowspeeder

SNOWSPEEDER, The Empire Strikes Back
AMT

Tizenkét éve vettem ezt az AMT makettet, több más Star Wars makettel együtt. Sokáig rakosgattam ide-oda, végül idén fogtam hozzá az összerakásához. Egy téli diorámát szerettem volna csinálni, azt a pillanatot, amikor Luke-ot lelövik a hósiklóval, ami lezuhan a hómezőre, ahol egy AT-AT - miután Luke kiugrott belőle - összelapitja. A nem túl nagy doboz elég szép méretű makettet rejt. A dobozgrafika mind színben, mind grafikában hibás, használhatatlan. A hósikló méretarányát ugyan nem tüntették fel, de - összehasonlitva az eredeti filmmakettfotókkal - arányosnak és megfelelően kidolgozottnak tűnik. A részletek megfelelők, az alkatrészek jól illeszkednek.

Két gyenge pontja van a készletnek: a pilóták és a fülke. Figurából két egyformát adnak: egy lövészt és egy pilótát. Mindkettő aránytalan, elnagyolt, szóval használhatatlan. A pilótafülke belseje szinte teljesen üres, csak a műszerfalak vannak részletezve. Mivel nekem nyitott tetővel kellett megépitenem a hajót, ezért a fülke belsejét alaposan fel kellett javitanom. Felszereltem mindenféle aprósággal az oldalfalakat, beraktam a biztonsági öveket - Luke-ét persze csak úgy bedobva az ülésre - csatokkal. A lövészt be kellett raknom az ülésbe, hiszen őt lelőtték a zuhanás előtt. Szétvágtam a két figurát és a ketőből csináltam egy előredőlő testet, szerencsére háttal van, ezért kevés látszik belőle. A nyitott fülketetőt is feljavitottam, kapaszkodókkal, valamint az eredeti plexi ablakokat is kicseréltem irásvetitőfóliából vágottra és a megfelelő helyeken szilánkosra törtem.

A makett külső oldalain maróval megcsináltam a sérülésnyomokat, főleg a kabintetőn vannak komolyak, ezek a filmfotókon jól látszanak. A sikló többi része nem igényel különösebb feljavítást, valamint a 30%-a hó alatt lesz. A két első stabilizátorrudat felhajlítottam a zuhanás utáni állapotba.

A festést a kabinnal kezdtem a színes kijelzőkkel, sötétszürke ülésekkel stb. A figura narancs ruhában van, fehér kopott sisakban. Maga a hósikló először egy világosszürke, sárgás alapot kapott autófestékből, majd hígan átmostam fekete vizes akrilfestékkel. Alumíniummal megcsináltam a kopásokat, végül fehér akrillal szárazecstetltem. Matt feketével megfújtam a kormos részeket, szinte a hajó teljes hátulját, valamint a lövésnyomokat.

A dioráma alapját egy kb. 40X50-es mdf lap adta. A kész makett jobb széléből végig levágtam fél centit, hogy jobban belesüllyedjen a hóba. A falapra ferdén, megdőlve FBS ragasztóval rögzítettem. Ezután plasztilinból megmintáztam at orra által feltorlódott hókupacot, ami a hajó elejét szinte teljesen lefedte. A hósikló mögötti felszántott havat is így formáztam meg. Ezután fehér Tikkurila falfestékkel lefestettem az egészet, megadva a hó fehérségét. Mielőtt megszáradt volna a festék, rászitáltam szódabikarbónát, ami a havat hivatott imitálni. A finom havas részeket szódabikarbóna és fehér festék sűrű keverékéből 0-ás ecsettel raktam fel, göröngyök stb. A siklóra felcsapódott hótömeget is így csináltam meg, filmfotók alapján. A végén tapétaragasztó és szódabikarbóna keverékével átmentem a havon, mert ez szépen letompítja a túl éles részeket, majd újabb szódabikarbóna-szitálás következett. A sikló mögé feketével néhány csíkot fújtam, amit a test kormos alja húzott a havon, amikor leért a zuhanáskor. Ezzel kész is a lezuhant hósikló dioráma.

Decemberben a Stefánia Palotában első helyet nyertem vele a sci-fi jármű kategóriában.

Mike Tamás
2003.12.31