Sci-Fi
Németh Gábor:   Subaru Impreza WRC 2001
Subaru Impreza WRC 2001
Tamiya 24240, 1:24

A makett gyártója folytatva a WRC sorozatát, elkészítette a Subaru új versenyautóját.

Az új Impreza teljesen átalakult az elődhöz képest. Legszembetűnőbb, hogy két ajtó helyett már négy van az autón, mivel teljesen új karosszériát terveztek a mérnökök. A megszokott Subaru-s lámpákat pedig egy kör alakú lámpa váltotta fel, amiben két fényszóró található.
Az alkatrészek a gyártóra jellemző részletességgel és pontossággal készültek ismét.
Az autó aszfaltos versenyen futott, így komoly méretű tízküllős felniket (ezek gyárilag arany színűek!) és slick gumikat találunk a dobozban.
Az utastér érdekessége, hogy a sisaktartóban végre valóban elhelyezhetünk két bukósisakot! A sisakok két félből ragasztandók össze, ez után tudjuk a megfelelő színre festeni őket. A matricázásuk sem egyszerű, de matricalágyító segítségével megoldható.
A hátsó lámpák merőben eltérnek az eddig gyártott lámpaalkatrészektől. Ezeket már nem kell festenünk, mivel már átlátszó piros műanyagként kapjuk a készletben. A foncsor-részt pedig krómfólia felragasztásával készíthetjük el, ami természetesen a makett tartozéka. Ezt a szisztémát alkalmazták az indexeknél is, mivel ezek narancs színű műanyagból lettek öntve.
A tükörlapok és az embléma öntapadós fémlapként találhatók egy hordozólapon.
A kaszni fényezése után egy apró kellemetlenség nehezíti munkánkat, mert a tető belül matt fehér, amit nem könnyű megoldani egy sötét színű autó esetében.
A gyári matricával felragasztás után kisebb problémám adódott, mivel a kész maketten rövid idő után megrepedezett. :o(
Végül műanyag antennákat is kapunk, így nem kell az öntőkeretből nekünk "gyártani".

Az összeállítási útmutató 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. oldalai

A saját Impreza-m "különlegessége", hogy először kívül-belül fehérre alapoztam Tamiya alapozóval, majd hosszú száradás után fehér lett. Ez után következett a maszkolás és a TS-36 szín fényezése. Végül rákerültek a szponzor matricái, amiket egy-két régi Celica Safari Rally-s verzióiból sikerült megspórolnom...

Subaru Impreza WRC 2001 Rally of Great Britain
Tamiya 24250, 1:24

A Brit Rally-ra "felkészített" makett sok eltérést mutat elődjéhez képest. Legfontosabb, hogy itt már megemelt futómű és természetesen murvára alkalmas kerekek díszítik majd a kész Impreza-t. Érdekesség még a két figura (és a fejhallgatók), akiket már megismerhettünk pl. a Focus-ból, de extraként kapunk az autóhoz lámpasort is, ami még látványosabbá teszi a WRC-nket.

Az összeállítási útmutató 1., 2., 3., 4., 5., 6. oldalai

Makett, fotó, szöveg: Németh Gábor