Sci-Fi
Németh Gábor:   Skoda Octavia
Skoda Octavia
RallyeClassic, 1:24

A makett ugyanabból a miskolci "kisműhelyből" származik, ahonnan a már bemutatott Lada sorozat autói. Hasonló módon, kisszériás gyártással készül, természetesen kézi faragás után. Az Octavia több verziója is napvilágot látott. Elsőként a Kit-Car, majd a WRC készült el, legvégül pedig Bocsi Attila átfaragta a Skodát a WRC utolsó kiadásának formájára. Nekem (eddig) csak a Kit-Carhoz volt szerencsém, így most erről írnék...

Az összeállítási rajz megint kétnyelvű és 4 különböző festékkódot tartalmaz, ráadásul néhány mondatos figyelmeztető szöveg is olvasható a műgyanta makettek elkészítésével kapcsolatban.

Az autó sokkal komolyabb hatású külsőleg, mint a Ladák voltak, de sajnos néhány részletében igazodott a gyártó a külföldi trendhez, így az autó alváza és futóműve nem lett kidolgozva. A makettünk aljára csak a hátsó kipufogódobot ragaszthatjuk fel, míg a szépen "kifaragott" kerekek, valamint a féktárcsák elöl és hátul is egy-egy tengelyen fognak elhelyezkedni. Az első spoiler levegőbeömlőihez hálót ad a gyártó, ami mögé hűtőt tehetünk.
A karosszéria nem tartalmazza a tetőszellőzőt, a hátsó szárnyat, a tükröket és a kilincseket, amiket külön kapunk a készletben.

A profin kidolgozott utastérben több alkatrész is "emlékeztet" néhány Tamiya autó elemeire, de ez semmit nem von le a makett különlegességéből.
Megtalálható minden az Octaviában, ami jellemző egy ilyen versenyautóra. Az igazi Kit-Carhoz hasonlóan, itt is érvényesül az eredményes versenyzéshez megfelelően "kitalált" súlyelosztás és a megfelelő helykihasználás. Belül található a pótkerék, a benzintank a beöntő csővel, az akkumulátor és az elmaradhatatlan poroltók. Még ajtókárpitot is kapunk Skodánkhoz. A bukócső sajnos anyaghibás volt, így teljesen elvékonyodott, amikor levágtam az öntőcsonkokról... :o(

A Skoda oldalablakait vékony átlátszó műanyaglapból, a szélvédőket pedig vákuumformázott műanyagból vághatjuk méretre öntapadós sablonok segítségével. Hasonló módon készíthetünk lámpaüvegeket is.

Az összeállítási útmutató 1., 2., 3., 4., 5. oldalai

A kit matricája a Ladákéhoz hasonlóan ismét komoly minőségű, igaz, kezdetben ez csak egy dekorációt tartalmazott. Az elkészült Octavia "festése" fotók alapján, maszkolással és narancs színű festék használatával vált véglegessé, ami előtt a kaszni fehér színét alapozás után autófestékkel készítettem el.

Az autó összeépítésénél a Lada cikkben leírt, műgyanta maketteknél "megszokott" eszközöket használtam és a munkafázisok itt is hasonlóak voltak.

Makett, fotó, szöveg: Németh Gábor