Sci-Fi
Németh Gábor:   Versenyző figura

Versenyző figura
1:24

Holtszezonban...

Az ötlet elsőre "kicsit pihentnek" tűnhet, de eddig ehhez hasonlót nem láttam és szerettem volna olyan figurát készíteni, ami teljes egészében látható.
Azok a figurák, amik belekerülnek a kész autó makettekbe, szinte teljesen láthatatlanok lesznek...

A figura Carlos Sainz, kétszeres rali világbajnok kicsinyített mása abból a korszakból (2001), amikor a Ford csapatnál versenyzett egy Focus WRC-vel.

Az ember teste nem a Tamiya Focus-ból származik, mivel annak a háta és az ülepe "hiányos", mert azt a részt eltakarja a kagylóülés. Ezt természetesen el lehetett volna tömíteni, csiszolgatni, stb., de más, egyszerűbb megoldást kerestem.
Ebben az esetben egy műgyanta testet készítettem elő a munkához, amire rá volt öntve a biztonsági öv, amit először eltávolítottam szikével, csiszolással, majd letisztítottam. A kezeket külön kellett felragasztani, utána tömíteni és csiszolni. Ez után következett a festés.

A ruha felső részének a színe matt fehér, az alja (nadrágrész), a cipő és a kesztyű pedig matt kék lett. A reklámfeliratokat fotók alapján ragasztottam fel a ruha megfelelő helyeire, kis módosításokkal az összeállítási útmutatóhoz képest.

A gyanta testre Tamiya sisakos fej került, pillanatragasztó segítségével. Előzőleg a fejet két fél részből összeragasztottam, majd tömítés után csiszoltam.
Erre a sisakra ugyanis fel lehet ragasztani a eredeti matricákat, feszítővel, sok türelem árán a végleges helyükre.
A sisak alapszíne piros, matt fekete a pereme és matt piros a belső szivacs.
Az arcból csak a szemek és az orr látható, így egyszerűnek mondható a festése...

A versenyző kezében elhelyezett kormány természetesen egy versenyautó hagyatéka.

A szék a Fujimi garázs/műhely felszerelési készletéből került felhasználásra, amire az összeragasztás és a megfelelő festés után gyári Ford rendszámtábla is került. Szerepel még Focus felirat is a háttámlán, oldalt pedig a versenyző neve... :o)

A fa talpra padlószőnyeg imitációként öntapadós plüss matricát tettem, amit előzőleg Tamiya alapozóval fújtam le. Végül Escort-ból megmaradt Ford Motorsport emblémát tettem a talapzat oldalára, ezzel befejezve a munkát...

Az összeállítási útmutató.

Makett, fotó, szöveg: Németh Gábor