Sci-Fi
Imre Géza:   Az utolsó tigris Afrikában

Az utolsó tigris Afrikában
1:35

Ez a darab utolsó háborús kitjeim egyike, ezelőtt kb. 4 évvel építettem. A felhasznált kitek: Academy Tiger I early, Italeri M4 Sherman, Italeri Willis Jeep, Dragon figurakészlet. Olvastam egy Tigrisről, amit elhagyottan találtak Afrikában a szövetségesek. Igazából semmilyen képem, fotóm nem volt erről, hogy hogyan történhetett, úgyhogy azt örökítettem meg, ahogyan én elképzeltem ezt a képet. A harckocsi toronyszámáról maradt csak fent info, ez pedig a kitben éppen szereplő 712-es számú harckocsi volt.

Először a harckocsit építettem meg. Belül fehér és szürke lett, illetve a járófelületek rozsdaszínűek. Minden, ahogy az összerakási utasításban állt. Tamiya festékeket használtam. A kit viszonylag könnyen összeállt, és nagy élmény volt számomra az elkészítése. A lövegcsövet lecseréltem esztergáltra, egyébként a dobozból épült a kit. A harckocsi összes kibúvóját nyitva hagytam, két okból is. Egyrészt jobb a betekintés a harckocsi belsejébe, másrészt így szemlélteti, hogy mindenki otthagyta. A kit egyetlen hibája, hogy a lövegcsőemelő mechanizmus hiányzik teljesen. Csak a csövet tartó fogasléc-pár van meg, de ahhoz semmi sem csatlakozik. A toronyforgató mechanizmus viszont kidolgozva látható. Nem értem, miért épp ezt felejtették le, de ez van.

A Sherman az Italeri gyártmánya. Teljes egészében dobozból készült. Egyszerű volt összerakni. Színe a szokásos amerikai zöld vagy khaki lett. A futóművét átködöltem homokkal, hogy így is a porosságát hangsúlyozzam. A lánctalp is maradt az eredeti gumi. A tank végére maradékokból csinos kis málhát készítettem, szerintem sokat dob az összképen. A tank egy kisebb útféleségen halad el a Tigris előtt. A Willis Jeep szintén az Italerié, sofőrjével együtt. Az ablak papírzsebkendőből kialakított "vászonborítást" kapott. A járőröző katonák, akik körbejárják a Tigrist, a Dragon egyik készletének két tagja. Összeállításuk gondmentes volt, ruházatuk pedig egy világosabb, amerikai mintát követ. Úgy emlékszem, láttam ilyenre példát, illetve talán a figurák dobozán is volt ilyen festési utasítás, de őszintén szólva nem tudom, hogy az amerikaiak sivatagi egyenruhája eltért-e az átlagtól. A diorámán még egy stilizált sírt helyeztem el, jelezve, bár a kép békés, mégis háború van.

Imre Géza