Valahol a Mekong deltában.......

PBR.31 MkII Pibber

1:35, Tamiya No.Nr 150 (2017)
1966 Márciusa volt amikor is az Egyesült Államok haditengerészete először bevetette ezt a hajót a Vietnam-i harctéren.A PBR(Patrol Boat Riverine) egy kis testű üvegszálas, vízsugárral hajtott járőrhajóként szolgált, jól boldogult a kevésbé csendes vagy kifejezetten hullámzó folyókon de a hínáros sekély vizekben is megállta a helyét mivel csekély volt a merülése, kb 60cm. Meghajtása vízsugárral történt és ennek segítségével is kanyarodott a fúvókák jobbra és balra állításával. Megközelítőleg 250 egység szolgált a Mekong deltán, a Rung Sat Special Zone-ban, a Saigon folyón és egyéb ágakon azzal a céllal hogy ellenőrizze a vizeken zajló ellenséges tevékenységeket. Tudniillik a híres Ho-Chi Minh ösvény amin az északiak és a Viet-cong szállította az utánpótlást a délen tomboló harcokhoz ezen a folyón mint vízi útvonalként folytatódott. Használták egyebek közt a Navy Seal egységek bevetésénél ill. kivonásához is.Fő tevékenységi köre az ellenőrzés volt azzal a céllal hogy meggátolják a fegyverek és muníció délre áramlását a hajózható útvonalakon.A Viet-cong ugyanis élelmiszer szállítás vagy személyszállításnak álcázva nagy mennyiségű hadianyagot csempészett a folyókon. Két méretben gyártották 31 és 32 láb (9.8-10m) hosszban.Legénysége négy fő, egy Petty Officer(Kapitányként) egy tüzér pár(két fő) és egy tengerész.Fegyverzete kombinálható volt jelen esetben egy M2HB. 50-es kaliberű iker géppuska egy páncélozott forgó egységben ami az orrban helyezkedett el, és egy a taton egy forgatható állványon. Egy két oldalról páncéllal védett lőállásban pedig egy M60-as géppuska és egy MK 19 gránátvető állt rendelkezésre hogy fasírttá aprítsanak bárkit. 1971 végéig használták az Indokínai konfliktusban.

A hajóról


A megépített hajó a 105-számú harci egység.Parancsnoka James "willie" Williams akiről érdemes elmondani hogy egy 1966 Október 31-én lezajlott ütközetben játszott szerepéért megkapta a kongresszusi érdemrendet.Úgy 65 ellenséges hajót semmisített meg szolgálati ideje alatt és rengeteg Viet-cong gerilla köszönheti neki idő előtti "leszerelését" :)
2018.01.14.
Bagi Roland
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Gabikabácsi
2018.03.08. 21:33:04
Szervusz Roland!
Szép munka lett! A figurák is jók lettek.
Viszont egy kis (vagy ízlés szerint jó sok :-) kosz, kis fakítás, kopás stb. még elférne a hajón; valamint én a helyedben szétszórnék még ezt-azt: cigisdobozok (egy ProModellben van a Real Model cseh cégnek cigisdoboz/karton készlete, papírból lehet hajtogatni dobozokat, kartonokat többfajta márkájút, RMA 35155 a készlet száma), esetleg korabeli Playboy magazinokat, cicisnénis poszterek (ezt ki lehet otthon is nyomatni), stb. feldobnák a kész művet.
Persze így is nagyon szép.
Üdv
HPG
Bagi Roland
2018.03.10. 15:52:06
Igazad van, kellettek volna leverődések mondjuk alumíniumig csak nem vagyok tapasztalt még ebben a tecnhikában és féltem hogy jól elbxxxom a makettet. Igen lehetne több kosz is majd valahogy korrigálom. A cigis dobozokat gyártó cég termékeit nem ismerem, nemigen láttam még makettboltokban efféle kiegészítőket ahonnan rendelni szoktam. De ja, eszembe jutott valami kis meztelen nős plakát meg ilyesmi:)
HMáté
2020.10.14. 10:37:26
Egyetértek Gabikabácsival. Némi cucc és minimális koszolás is nagyon feldobná. És egy fontos tanács: ezek a dögök műanyag testűek voltak, vagyis fémes kopásokat csak a páncéllemezeknél és a fémdaraboknál javaslok.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció