A perzsa rémálom

Spártai harcos

1:16, Miniart No.16012
Üdv minden makettezőnek!

Egyik komolyabb makettező érdeklődési köröm a nagyobb harcjárművek mellett a nagyobb léptékű történelmi figurák.
Korábban próbálkoztam a kisebbekkel is,pl. 1:72;1:35 és 1:32 amiknek szintén megvan a maga varázsa,de az évek teltével valahogy ez a nagyobb méret,az 1/16(120mm)és ennél nagyobb lépték/ek maradt/ak meg.
Az oka talán az lehet,hogy méretüknél fogva sokkal jobban részletezettek mint kisebb társaik,ezért pár éve jobban ráálltam ezeknek a beszerzésére,összeállítására.
Leginkább a régi idők harcosait keresem,gyűjtöm,aminek fő oka az azokban a korokban használt fegyverzetek és színpompás hadi öltözékek változatos világa.

Ez a mostani figura nem számít új kiadásnak,jó pár éve elérhető már az itthoni boltokban vagy olyan magán személyeknél akik bizonyos okokból kifolyólag szívesen továbbadnak rajta.Én meg egy olyan szerencsés személy vagyok aki ezeket ilyen esetekben,lehetőség szerint begyűjti.

Az ukrán Miniart nevű cég eddig sokféle 1/16 léptékű történelmi figurával lepte meg a makettező,figurázó közönséget.
A cég figuráit általában vegyesen fogadták,mert igaz ami igaz,nem tartoznak a klasszikus örömmakettező kategóriába(és ezt tapasztalatból is mondom,de mindezek ellenére én nagyon meg tudtam szeretni ezeket a figurákat).

A gyönyörű dobozban lévő,Krisztus előtti 5.századi spártai hoplita figuráról a vevő azt feltételezné hogy egy tökéletes makettel lesz dolga,de ez valószínűleg nem így van.
A szürke műanyag először is,kicsit rigid,lassabban köt(het) össze mint várnánk,ami előny is lehet,ha pl. valami okból mégis vissza kellene bontani részeket,és több idő marad igazgatásra is.
Az építés folyamatában lehetséges hogy többször is kell majd tömíteni,és lesz ahol nem is keveset,majd csiszolgatni,amíg el nem érjük a kívánt végeredményt.
Ezzel kicsit elébe mentem a dolgoknak,mivel ez a figura még a dobozban pihen,viszont több 120 mm-es Miniart történelmi figura összerakása után szinte mindnél ez volt a helyzet,ezért is mertem előre vetíteni a lehetséges kihívásokat amik jelentkezhetnek majd az építés során.

A doboz mindössze 3 öntőkeretet tartalmaz,amiken csak a legszükségesebb alkatrészek kaptak helyet.Opció mindössze annyi van,hogy ha nem sisakkal a fején akarjuk ábrázolni a spártait,akkor ott a lehetőség a "hajjal a fejen" félére is.
Amúgy a sorjáktól eltekintve az alkatrészek milyensége megfelelő,sőt inkább szép.Jó,karakteres az arc,viszonylag szépen kialakítottak az izmok.Szép a felső testet védő páncél és a sisak is.Ezen a "tolldísz" anyagot akár le is lehet cserélni,ha valaki érez rá elhivatottságot.
Nem rossz a matricája sem,de talán érdemes lesz egy kicsit antikolni amikor már a pajzson van.

Az összerakást segítő útmutató általában érthető,bár menet közbeni építési folyamatokat nem tartalmaz,csak a kész figura látható rajta,számokkal és színkódokkal.
A talapzat,bár kedves gesztus a Miniart-tól,ebben a formában nem igazán mutatós,kis ráfordítással viszont azzá tehető.Ezeket egyébként külön is árusítja a cég,egy másik cikkszámmal.

Kinek ajánlanám?
Olyanoknak akik szeretik a régmúlt korok színes hadi öltözékeit,fegyvereit és nem riadnak vissza némi kihívástól sem,ami az összeállítás idején várhatóan jelentkezni fog.
Ára elfogadható,inkább olcsó mint nem megfizethető,és egész jó kis figura hozható ki belőle ennyiért.

Jó makettezést kívánva mindenkinek:Darók Attila(Israti71);
DSCN0577
DSCN0577
DSCN0579
DSCN0579
DSCN0580
DSCN0580
2017.01.28.
Utolsó módosítás: 2019.07.28.
Israti71
Saját fotók
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció