R.M.S. Titanic Lifeboat

RMS Titanic mentő csónak

1:35, Artesania Latina No.AL19016
Tiszteletem!
Az építés még 2017-ben kezdődött Angliában, most fejeződött be, Magyarországon.
A készlet egy AL fa hajómakett, 1/35 méretarányban.
Az összeállítás a lézervágott gerinccel és a keresztbordákkal kezdődött. Fa létére az elemek szépen illeszkedtek, sima fa ragasztóval rögzítettem őket. Ezt követte a palánkolás, amit előszörre nem sikerült jól megcsinálnom, révén első ilyen jellegű makettem volt. Aztán rájöttem, hogy hogyan lehet szépen egymáshoz dolgozni a palánkokat a két végnél, így innen már simábban ment a dolog.
Ez után a csónak padlózata következett, ez két rétegből áll. Itt is fa ragasztót használtam, mert bár lassan köt, de a kötés beton szilárd lesz.
Következett a belső oldalfal, ami már trükösebb volt, mert meg kellett hajlítani. Ezt gőzzel csináltam és amikor már félig száraz volt, akkor folyékony pillanatragasztóval a belső íven végigfolyattam. Ez szépen meg is fogta mindkét oldalon. A fent említett palánkolási gondok miatt sajnos nem adta ki az ívet a legfelső sor, így bele kellett toldanom a hosszanti padokba. Ezt balsa fával tettem meg. A gyári faanyag struktúrájától kicsit eltért a balsa, ráadásul natúr volt, így festeni kellett. A Tamiya XF-64 árnyalatot választottam, szerintem egész jó lett. Beragasztottam a keresztirányú padokat, ezeket ismét fehér ragasztóval.
Jöhetett a belső bordázat elkészítése, ez elég sziszifuszi meló volt. az egyik palánk darabot használtam távtartónak, hogy tartani tudjam a 4mm bordaközt.
A módosult ívek miatt a deck-et szintén balsaból gyártottam le a készletben adott darabok helyett. A végén még a kormánylapátot állítottam össze.
Jöhettek az apróságok, 4 db vödör, 4 db evező, 1 db árboc, csáklya, 4 db mentőöv, 1 db horgony.
A készlet tartalmaz egy kis réz maratást, ezt először Tamiya szürke alapozóval fújtam le, majd Humbrol fekete spray-el színeztem. A White Star Line vörös zászlaja Humbrol piros enamel-el lett festve. Ezen darabok felragasztása után befűztem az oldalon végig futó kapaszkodó köteleket. Ezt minden szemnél egy csepp pillanatragasztóval fixáltam, mert a belógást csak így lehetett jól modellezni (a kötél nem elég nehéz, hogy saját súlyától belógjon, mint az igazin). A legvégén még hajtogattam a készlethez adott réz drótból evező villákat és a deck-re rögzítettem egy csepp zselés Loctite-al. A csónak színe Supralux fényes fehér, a felső palánk fekete (Tamiya X-1).
Nagyjából ennyi. Nem túl bonyolult makett, ezért is választottam kezdetnek, de ennél sem árt figyelni (ld. palánkozás), mert ez teljesen más műfaj, mint a műanyag makett, ahol mindennek fix helye van.
Remélem azért nem sikerült rosszul, várom az építő jellegű kritikákat, hogy a következő fa hajómnál kamatoztathassam.
Köszi!
Gerinc és palánkolás 1
Gerinc és palánkol…
Geric és palánkolás 2
Geric és palánkol…
Gerinc és palánkolás 3
Gerinc és palánkol…
Betoldás a módosult ív miatt
Betoldás a mó…
Új dekk
Új dekk
Az új dekk és a belső bordázat
Az új dekk és a…
Végeredmény 1
Végeredmény 1
Végeredmény 2
Végeredmény 2
Végeredmény 3
Végeredmény 3
2020.02.08.
Utolsó módosítás: 2020.11.27.
Nagyt, Budaörs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Elnar
2020.11.29. 19:03:18
Nem tudom, mennyire akartál hiteleset, illetve a gyártói utasításoknak mennyeire feleltél meg.
Viszont a fekete (valójában barna) perem szemmel láthatóan nagyobb, mint a fotókon, ahogy a táblák is. Ez gyártói hiba, ahogy az is, hogy ha már külön adják a táblákat, 3 perc Google alatt kideríthető, hogy fehér alapból kiemelkedő, feketére festett betűk voltak (amit a maratásból még egyszerűbb is lett volna) A padok is keskenyebbek, és a kormánylapát is. Ja, és elöl-hátul, mindkét oldalon volt zászló. A csónakszámozás hiánya már részletkérdés. ... és ez kerül még akciósan is 50 fontnál többe...

Ez egy szépen megcsinált csónak, csak a fentiek miatt hiányzik belőle az a törékeny megjelenés, ami pont ezeket a csónakokat jellemezte. Az építésre az egyetlen kritikám a kötélzet volna csak, ami vastag lett, és túlságosan belóg a fotókhoz képest.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció