Profilmásoló készítése házilag
Gondolom mindenkinek okozott már fejtörést, hogy a makett pilótafülkéjének padlólemezét vagy hátfalát hogyan készítse el pontosan. A türelmes emberek sok próbálgatással és reszelgetéssel sikert érhetnek el, de sajnos ehhez nem mindenkinek van elég elszántsága. Kapható néhány boltban ún. profilmásoló, de ezek általában túl durvák ehhez a munkához. Egy hirtelen ötlet alapján azonban sikerült készítenem egy házilag is kivitelezhető eszközt, amely hasonló elven működik.

Hozzávalók:
1 db iratsín
Megfelelő hosszúságú és vékonyságú drótok
Nagy adag türelem :)

Elkészítés

A papírboltokban beszerezhető iratsínt a kívánt hosszra vágjuk. Az íves oldalán a drót vastagságának megfelelő szélességű vágást készítünk, amely a két vég előtt 2-2 cm-el véget ér. Ebbe a vájatba toljuk bele majd egymás mellé a huzaldarabokat, amelyek az iratsín másik oldalán az összeszoruló két pofa között fognak előbukkanni. A vágat akkor jó, ha szorul benne a drót.

A drótokat satuba fogva és a másik végét meghúzva egyenesre alakítjuk, majd azonos méretre vágjuk. Ezeket a szálakat bedugdossuk a vájatba a fentebb leírt módon szorosan egymás mellé, hogy oldalirányba lehetőleg ne mozoghassanak el. A végeken ráhagyott részt tekerjük körbe jó szorosan szigetelőszalaggal, ezzel készen is vagyunk a házi profilmásolónkkal.

A prototípus elkészítéséhez egyelőre csak egy kb. 3-5 cm hosszú részen vágtam fel az iratsínt. Ehhez stabilan lerögzített miniplexet és fűrésztárcsát használtam. Kézben tartott géppel NE próbálkozzunk, mert a vágókorong csúnya dolgokat művel a kezünkkel, ha megszalad!
A vágásnál óvatosan járjunk el, mert könnyen megcsúszhatunk az íves felületen, illetve a vágat is széles lehet.

A huzalt több összesodort és külön-külön is szigetelt rézdrótot tartalmazó kábelből szereztem. Gondolkodtam az iratkapocs megoldáson is, de azt komolyabb satu és fogó nélkül nem lehet kihúzni, olyan kemény. A vékony rézdrótok viszont könnyen meghajlanak, ez főleg akkor rossz, amikor hosszan kiállnak a szálak az összefogó pofából. De a kísérleti verziónál még előfordulnak a gyermekbetegségek. :)

A huzalok begyömöszkölése kicsit idegőrlő feladat volt, főleg a vájat végéhez közeledve. Ilyenkor könnyen egymásra csúsztak a szálak, valószínűleg a vékonyságuk miatt. Ekkor jött elő az a probléma is, hogy a középen lévő szálak kicsit lötyögősek és hajlandóak kicsúszni. Ezt még valahogy meg kell majd oldanom. Egyelőre középen megszorítva az iratsínt működik a dolog.

Kísérlet 1:

A szálak csúszkálásának megakadályozására Sturmmann ötletét alapul véve kitöltöttem az iratsín belsejét. Szivacs helyett azonban olvasztott gyertyaviaszt csepegtettem bele. Ez jobban körbefogja a drótokat és úgy tűnik elegendő lesz a stabilitáshoz.
Profilmásoló 003

A drótok kicsit kuszák ugyan, de azért használható.
Profilmásoló 003
2009.02.12.
Utolsó módosítás: 2009.03.11.
Hinel Tamás (warbirds)
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Sturmmann
2009.02.22. 19:46:38
Üdv!
Jó ötlet! A drótok "lötyögését" talán meg lehet szüntetni ha az iratsínbe "bélésként" méretre vágott mosogatószivacsot teszel és ezek közt mozognak a drótok. Ez csak egy ötlet, ha egyáltalán jól értelmeztem a szerkezetet! :)
Sok sikert a további kísérletekhez!
Szia!
Sturmmann
warbirds
2009.02.22. 20:11:48
Szia!
Megfontolandó az ötleted! :)Kipróbálom és megírom a tapasztalataimat.
xcraft
2009.02.22. 21:23:10
Szia Tamás!
Ez nagyon jó, ügyes makettező mindent megold. :)
Én is csináltam anno papír lapokból, mostanra vettem egy gyárit, de ugyanilyen a felépítése, a működési elve, csak -valóban vastag- acél pálcák mozognak benne. Holnap megnézem, hogy házi gyártásnál mit lehet finomítani.
Üdv: Szilárd
warbirds
2009.02.23. 07:38:29
Még arra gondoltam, hogy esetleg parafinnal ki lehetne önteni az iratsín belsejét, ha a szivacsos megoldás nem válik be. Vagy esetleg Blu-Tac-kel kitömni és úgy szurkálni át rajta a drótokat.
Asszem előbb-utóbb meglesz a helyes megfejtés. :)
zsozs
2009.02.24. 10:49:04
ÖÖÖÖÖ ez mire is jó pontosan?? Kicsit lassú vagyok :)
warbirds
2009.02.24. 11:17:01
Belső részek Íves profilját tudod vele lemásolni. Pl. csinálhatsz vele kabin hátfalat egy repülő törzsébe. Belenyomod a cuccot, a drótok felveszik az alkatrész belsejének alakját, aztán már csak le kell rajzolnom egy papírlapra. Jobb, mint órákig reszelgetni-próbálgatni. :)
zsozs
2009.02.24. 14:03:12
Ahham köszönöm. :)
VMVB
2009.02.25. 18:01:37
Nem egyszerűbb egy darab gyurmát nyomni oda? Az ráadásul a teljes 3D-s formát is felveszi.
warbirds
2009.02.25. 19:16:56
Amennyiben ki tudod szedni torzulás nélkül, akkor igen :)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció