Krím 2014. Dioráma II.

GAZ -233014 STS TIGER

1:35, MENG, EVOLUTION MINIATURES
Krím 2014 dioráma II.

Eredetileg azt terveztem, hogy felújítom a régi Krím 2014 diorámámat, de végül egy teljesen új lett belőle. Egyes makettek építése nem sokban tért el, ezért ezeket nem annyira részletezem, inkább csak a különbségekre térnék ki.

Gaz Tiger:
Ahogyan az első dioráma esetében is, ezúttal is a Meng készletéből építettem meg. A különbség annyi, hogy most nem a terepszínű változatot, hanem a sima, orosz zöld verziót készítettem el. Igyekeztem pontosabbra, és élethűbbre készíteni, mint az elsőt. Vagyis lehagytam róla az antennákat, meg a szekercét, fűrészt, ásót az oldaláról és az ajtói ezúttal csukva vannak, lévén harci helyzetekben ezeket sosem hagyják nyitva.

Az előző verzió esetében, több hozzászólás is érkezett arra vonatkozólag, hogy túl kevés a kosz. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy ezúttal nem spórolok vele. Amennyire csak lehetett, érzékeltettem, hogy mennyire poros. Ennek eredményeképpen a valódi színe szinte alig látszik. Erre egyébként nem pigmentet használtam mert azt nem találtam megfelelőnek, hanem a MIG MLW Dust folyadékát fújtam rá, elsősorban az alsó részekre, kerekekre, oldalára, de a teteje is kapott jócskán.

A két oldalán lévő üzemanyag tartály lezárva ábrázolt töltőnyílásához tettem egy kevés MIG Fresh Engine Oil A.MIG-1408 enamel folyadékot is, a kifolyt üzemanyag imitálásához.

Az ablaküvegeket ezúttal Gunze üvegzölddel átfújtam, hogy jobban mintázzák a lövedékálló vastag üvegeket, majd szintén a MLW Dust-tal is lefújtam, de ezúttal kicsit kevesebbet használtam, mint magán a karosszérián, majd itt-ott elhelyeztem rajta nemi folytonosság hiányt, mintha kézzel hozzáértek volna, vagy egyik-másik részüket kézzel lepucolták volna a katonák. A lámpákat is enyhén befújtam MLW Dust por effekttel, a szélvédő üvegeket pedig úgy fújtam be, hogy látszódjon az ablaktisztítók mozgása által hagyott széles csík, ahol jóval tisztábbak az üvegek.

A jármű külső színét nagyrészt Gunze H320 és a világosabb, fakóbb részeken pedig Gunze H312 –vel készítettem, de minimálisan itt-ott használtam más zöld színt is. Mit mondjak? Ahogyan fentebb is említettem már, kevés látszik belőle. Minimális panelezést készítettem, szintén a MIG egy középbarna panelező folyadékát használva, értelemszerűen abból se sok látszik.


Katona figurák:
Ezúttal is az Evolution Miniatures Modern Russian Soldiers sorozatát használtam, de most nem csak kettő figurát, hanem négyet, ám a téma ábrázolás kedvéért hozzátettem egy BlackDog figurát is ötödiknek. Ez utóbbi nem bizonyult túl jó döntésnek, mert a minősége messze elmarad az Evolution-tól, és ami még meglepőbb, a méretei is kisebbek valamivel, de az általam elképzelt helyzet-téma ábrázolásához sajnos nélkülözhetetlen volt, hiszen a diorámán láthatóak közül ez a fényképező civileket éppen feltartóztató katona.

A festéshez szintén Gunze színeket használtam. A Zöldek közül a H312, a H319 és a H304 került felhasználásra. A kétféle sárgás szín közül az egyik szintén Gunze H318, a másik viszont egy AK 739. Ezek merőbe eltértek attól, amit a réginél használtam. A gépkarabélyok esetében Gunze matt feketét használtam, két katona esetében a tárak színéhez Gunze H460-at, valamint grafit rúddal húztam ki, hogy ábrázoljam az itt-ott kopott fémes részeket.

Civil figurák:
Ezek voltak számomra igazán érdekesek. Egyfelől mert az első diorámán ilyenek nem szerepeltek, másfelől meg azért, mert civil figurákat ugyan egyszer már készítettem, ám női civil figurákat még sosem.

Mikor először megláttam a hölgy figurákat, azt gondoltam, iszonyú hosszú lábuk van ezeknek az ukrán, vagy orosz nőknek. Viszont amikor készen lettek és felhasználásra kerültek úgy tűnik teljesen jól beleillenek a környezetükbe. Viszont valóban, szép, sudár, karcsúak, akár egy barbie baba. De nem baj, szép, hosszú lábú, magas, gyönyörű nők, nyilván jobban mutatnak egy diorámán is.

A piros kabátos csípőre tett kézzel álló hölgy esetében a kabáthoz Tamiya XF-7, a farmerhoz pedig XF-8 festéket használtam, a hajához pedig Gunze H17. A kabátot a MIG Streaking Rust Effects enamel alapú folyadékkal mostam be, mely egyébként közép vöröses-barnás színű folyadék, a farmert pedig a MIG PLW Dark Sea Blue folyadékával, a cipőt pedig a Gunze matt fekete festékével készítettem és a MIG PLW Black Night enamel folyadékkal mostam be.

A fehér kabátos hölgy esetében a kabátjához MIG Matt White festéket használtam és MIG PLW Green Brown folyadékkal mostam be, a farmerját pedig Gunze H45-el festettem és szintén a MIG PLW Dark Sea Blue folyadékával mostam be. A hajánál megint előkerült az AK 739 festéke és a MIG Streaking Rust Effects folyadékával mostam be azt is, ám nagyon óvatosan és keveset használva, felülre és alulra kicsit többet téve. A cipőjénél is ezt a folyadékot használtam és Gunze H460 –nal festettem le.

Dioráma:
Az alapja a Trumpeter egyik vitrinje. Erre kentem fel a Vallejo aszfalt alapját, majd Gunze matt feketéből és MIG Matt White festékből kevert kétféle halványszürkével festettem. Ezután ezt is a MIG MLW Dust enamel folyadékával koszoltam, majd a repedéseket MIG PLW Black Night folyadékkal bemostam.

Ezután a két szemben lévő oldalán egy-egy háromszögletű részt átlósan apró, erre a célra készült szettben kapható kis gipsz kövekkel kiraktam, majd azokat is festettem a már fent is említett matt fekete és fehér színekkel, ezek imitálják az útszéli köveket. Utána pedig MIG European Earth pigment porral töltöttem fel. A két háromszög alakú kövek mögött így keletkezett részeket, végül MIG pigment fixerrel rögzítettem. A kisebb és nagyobb köveket apró kavicsokat tartalmazó szettből készítettem, valami noname gyártmány majd azokat is MIG Green Brown folyadékkal bemostam, festeni ezeket ezúttal nem volt szükséges. A fűcsomókat egy erre a célra készített NOCH gyártmányú szettből, egyenként raktam a helyükre, néhányat szétszedtem és itt-ott az aszfaltos út szélére is tettem belőle. Ezután még koszoltam kicsit, raktam némi pigment port a kövek úttest felőli szélére is.

A betonkerítést szintén egy erre a célra készített gyanta készletből állítottam össze, majd festettem szintén Gunze matt fekete és MIG Matt White keverékéből készített szürkével, majd koszoltam MIG PLW Green Brown enamel folyadékkal és beragasztottam a helyére. Végülis nem néz ki rosszul, de szerintem kicsit túl alacsony, pedig 1:35 méretezésű ez is.

Az útakadályt képező betontömbök helyett ezúttal sínekből álló útakadályokat készítettem, lévén a valódi fényképeken is ilyenek voltak. Ezeket makett vasút fém síneiből vágtam méretre, majd festettem, ragasztottam és bemostam.

Hogy jobban látszódjanak a hasonlóságok és különbségek, betettem néhány eredeti Krímben készült fényképet is.

Érdekesség:
A fekete csuklyás, sisak nélküli Evolution Miniatures katonát sajnos kétszer kellett megrendelnem. Ugyanis elsőre egy hamisítványt kaptam. Mivel láttam már valódi Evolution gyártmányt, így ez azonnal világossá vált számomra, annyira látszott a különbség. Hogy itt is érzékeltessem ezt számotokra is, készítettem egy fényképet, egymás mellé téve a hamisat és a később újra rendelt eredetit és legutolsónak helyeztem el a fényképek között, valamint a két szett doboza közti különbséget mutató fényképet is. Ezzel kapcsolatban csak annyit tudnék hozzáfűzni, ha valaki ilyesmit rendelne, akkor a túlságosan olcsó ár adhat esetleg némi gyanúra okot.

A másik, hogy a Black Dog figura hiányosan érkezett. Nem volt meg a gépkarabélya, így azt egy külön szettből kellett pótolnom.

Végül pedig sajnos a két hölgyet ábrázoló Evolution szett is hiányosan érkezett, a szőke hölgy válltáskájának az egyik szíj része nem volt a készletben, így a táskát inkább elhagytam, de azt gondolom ettől még teljesen jó lett a miniatürizált hölgy.
kd-21
kd-21
kd-4
kd-4
kd-5
kd-5
kd-6
kd-6
kd-10
kd-10
kd-12
kd-12
kd-13
kd-13
kd-18
kd-18
kd-19
kd-19
kd-20
kd-20
kd-8
kd-8
kd-11-v
kd-11-v
kd-12-v
kd-12-v
kd-17
kd-17
kd-16-v
kd-16-v
kd-17-v
kd-17-v
kd-15-v
kd-15-v
kd-11
kd-11
kd-3
kd-3
kd-2
kd-2
crimea2-jpg
crimea2-jpg
Crimea3
Crimea3
Crimea4
Crimea4
Crimea5
Crimea5
Crimea6
Crimea6
Crimea7
Crimea7
kd-különbség-1
kd-különbség-1
kd-különbség-2
kd-különbség-2
kd-különbség-3
kd-különbség-3
2017.10.29.
Alfio, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
vrauko
2020.11.02. 10:22:11
,,nemi folytonosság hiány"? A genderlobbi keze betette a lábát a harctérre is... :)
Gabikabácsi
2020.11.02. 17:11:06
Szervusz Alfio!
Tetszetős kis dioráma lett, nagyon tetszik (bár a modern témák nem az igazán én asztalom).
A cikk is jó, kellő mennyiségű képpel megtámogatva.
A két civil nő ábrázolása különösen jól sikerült.
A kerítés nem gondolom, hogy alacsony lenne, a munkahelyemen van hasonló 80-as évekbeli betonkerítés, az 2 m magas (bár annak egyenes a teteje, plusz van még szögesdrót is rajta).
Az aszfalt kicsit még mindig durvára sikeredett, de eddig ez a legjobb, amit Tőled láttam.
(mindenesetre sokkal, de sokkal jobb, mintha csiszolópapír lenne).
A jármű koszolása az én ízlésemnek kissé erős lett: az alsó részeken teljesen OK, de a tetejére én nem fújtam volna koszolást, az ablakokra is csak mértékkel (kb. úgy, mint a mellékelt Crimea6 képen; bár az ablaktörlő, és a kezek által megtisztított sáv megjelenítése klassz lett).
Összefoglalva: az 1/16-os kis dio mellett az eddigi legjobban sikerült munkád.
Üdvözlettel:
HPG
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció