Janicsár katona

Török janicsár

1:16, Resination No.RE12-05
Üdv minden makettezőnek!

Történelmünk egy korábbi szakaszában,más nemzetek mellett a magyarság is megtapasztalhatta a törököket.
Az igazat megvallva nekem a török korszak nem éppen a kedvenc témaköröm,de mint viszonylag ritka makettező téma és mint egy gyönyörűen megalkotott történelmi figura,úgy gondoltam hogy van helye a polcomon.

Amikor megvettem a figurát,arra gondoltam hogy megérte.
Megérte,mert a figura egyszerűen nagyon szép és részletgazdag,és legtöbb figurámmal ellentétben ez műgyanta,ami lehet előny is,de hátrány is.
Sokkal kevesebb tapasztalatom van ugyanis ennek az anyagnak a kezelésével mint a fröccsöntött figurákkal,de úgy tanul a makettező (akár saját kárán is) ha kézbe veszi és megcsinálja.
A figura,anyagából adódóan nem volt nagy alkatrész számú,ami előny,de pl. a kezében lévő vágóeszköz pengéje olyan gyenge volt,hogy menthetetlenül el is lett tördelve,ezt pótolnom kellett egy más anyagból.
A figura faragcsikálása is igényelt némi ügyességet,de szerencsére erre az öntőcsonkok eltávolítása mellett alig volt szükség.A részek általában jól illeszkedtek egymáshoz,összeállításuk élvezhető volt,viszont amit nagyon utálok,az a ragasztás folyamatai,éspedig a pillanatragasztós móka végett.Brrr....!
Az építés művelete maga,nem volt bonyolult,ezért kifejezetten gyorsan haladtam vele.
A festésnél (mint általában minden figurámnál) megint csak azon agyaltam,hogy esetleg a dobozon javasolt színektől lehet vagy érdemes-e eltérni?Keresgettem itt is használható internetes forrásokat,de végül arra jutottam hogy a Resination által megadott festési útmutató teljesen jól használható,és érdemes lesz a figurát így festeni.
Ezen a figurán többféle típusú festéket is használtam.
Egyes részeket Vallejo vízbázisú festékekkel,másokat pedig oldószeresekkel festettem le,megint csak ecsettel.

Mint korábban említettem,a kard pengéje elment a levesbe,de mielőtt kidobtam volna,körül rajzoltam és egy nagyon vékonyra csiszolt jégkémes fa pálcára átvittem a levett mintát.Tapétavágó pengével óvatosan körülvágtam,majd az éleket még kicsit finomítottam csiszolással.
Mikor elég vékony és "éles" lett,a helyére ragasztottam,és festettem.
A szakállas puska csövébe,emlékezeteim szerinte kellett egy kis lyukat fúrni,valamint a lőportartóra kellett sodrott drótból "zsineget" tenni,ettől eltekintve nem volt más tennivaló.

A talapzat itt is fából készült,és szórással a ragasztóba juttatott statikus műfűvel lett véglegesítve,illetve a lehetőség még itt is adott egy-két kisebb növény utólagos felhelyezésére.
y.DSCN9581
y.DSCN9581
y.DSCN9537
y.DSCN9537
DSCN0647
DSCN0647
DSCN0656
DSCN0656
DSCN0657
DSCN0657
DSCN0658
DSCN0658
DSCN0659
DSCN0659
DSCN0660
DSCN0660
DSCN0661
DSCN0661
2017.02.13.
Utolsó módosítás: 2017.02.15.
Israti71
Saját képek
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció