Csak erős idegzetűeknek :-)

RWD-14b LWS "Czapla"

1:72, Mikro 72 - Part
A makettel először valamikor a 80-as években találkoztam a miskolci „zsibin”. A derék lengyel árusok 150-200 Ft-ért adták a Mikro 72 cég termékeit. Magára a gépre nem nagyon figyeltem fel először, hiszen nem lehet a legnagyobb jóindulattal sem szépnek, sem pedig ismert típusnak mondani. De egyszer eljött az az idő, amikor már minden, a piacon fellelhető készletet begyűjtöttem. Tehát megvettem és meg is szenvedtem vele, mire végre egyben láthattam az egykor büszkén az eget hasító lengyel felderítőt.

Azóta eltelt vagy 20 év és a Part honlapját böngészve megütközött a szemem az egyik terméken: RWD-14b maratás… Te jó ég, már ehhez is!? Az egyik ismerősöm éppen rendelt Lengyelországból, úgyhogy gyorsan hozzáírattam a listához és beszereztem a makettet is. Miután mindkettő megérkezett, csak egyvalamire tudtam gondolni: ennek a vége tutira a pszichiátriai intézet lesz… :-)

A makett

A Czapla makettjét a lengyelek 39 vajszínű (de láttam már sárgát, kéket, fehéret is) és két átlátszó alkatrészben öntötték formába. A műanyag eléggé puha, könnyen alakítható, de a felhasznált anyagtól függően nem mindig könnyű ragasztani. A kereteken rengeteg a sorja (ilyen volt 20 évvel ezelőtt is), a kisebb alkatrészek vaskosak, elnagyoltak, például a motort egybeöntötték a burkolattal, a Lewis-géppuskára meg először azt hittem, hogy sorja… Sok az ötőforma-elcsúszás miatti pontatlanság is, ami miatt az összes szárnytartó dúcot érdemesebb lesz újra legyártani.

A kabinban viszont olyan technológiákkal találkozhatunk, amivel szerintem más cégnél soha sem fogunk. A műszerfalat az összeállítási útmutatóra nyomtatták, onnan kell kivágni és a törzsfelek belső részén az erre a célra kiképzett fülekre felragasztani… A másik a botkormány, amit egy meghajlított gombostűből kellene elkészíteni… Viszont a főbb alkatrészek (törzsfelek, szárnyak, vezérsíkok) méret- és alakhűek, és a vásznazott felületek is tetszenek, viszont néhol az alkatrészbontás túl van bonyolítva (szárny).

A maketthez egyetlen gép festési sémáját mellékelik, egy felül keki, alul világoskék színű lengyel gépét. A matricakészlet is ennek megfelelően eléggé szegényes, a felségjeleken és a gyár emblémáján kívül mást nem is tertalmaz a kisméretű lap. Némi utánjárással és matricával esetleg román festéssel is elkészíthető a makett.

Összképében már maga a készlet is elég idegtépő, de kiderült, hogy ezt még lehet fokozni…

A Part maratás

Bevallom, nekifutottam vagy háromszor, hogy megszámoljam a két rézlapon mennyi alkatrész lehet, de csődöt mondtam… Vagy 200-220 darabra saccolom, melyeknek kb. a fele alig nagyobb néhány négyzetmiliméternél. Kapunk egy teljesen berendezett kabint (az alkatrészek legalább fele…), új Lewis-géppuskát (20 részből összeállítva, melyből csak a dobtárat három daraból kellene összehajtogatni…), rengeteg külső tartály- és szerelőnyílás-fedelet, de még majdnem egy komplett farokfutót is burkolólemezestül… Az alkatrészek legtöbbje szép, bár a csőváz szerkezet és a botkormány kilapított mivoltával azért vitatkoznék. Minden esetre sok-sok türelem és jó szem kell ahhoz, hogy a készletet felhasználjuk, de a két készlet együtt elég ígéretesnek tűnik. (De egy kilenc hengeres csillagmotort még valahonnan hörcsögölni kell az építéshez…)
Keret_1
Keret_1
Keret_2
Keret_2
Szélvédők
Szélvédők
Matrica
Matrica
Doboz
Doboz
Part_1
Part_1
Part_2
Part_2
2008.03.03.
lori
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Tibcsi
2008.03.04. 11:06:14
Anyámm borogass!!!! :-))) Egy ilyen makettem nekem is van. Álmomban sem gondoltam volna, hogy van maratás is hozzá...
lori
2008.03.04. 20:02:18
Én is a gombhoz vettem a kabátot :-) Ha a munkahelyemen nem zakkanok meg, akkor majd ettől... :-)
borisz
2009.01.01. 13:09:04
Tudod mi ezzel a baj?
Nincs összerakva!;)
lori
2009.01.02. 22:06:59
Boriszű! Ami késik, az nem siet!
diorama
2009.01.10. 18:28:25
ilyenkor az a szívás a vékony alkatrészeknél hogy nemlehet megkülömböztetni hogy az alkatrész vagy csak az öntőkeret
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció