Tamiya Centurion Mk III. a korosodó nagy szépség

Centurion Mk. III.

1:25, Tamiya
Ezt a cikket annak a nagy álmom beteljesedésének dedikálom,ami néhány éve kezdődött,és idén nyártól kezdve,több részletben teljesedett be.
Néhány éve az interneten böngészve találtam rá egy 1:25-ös méretarányú Tamiya Centurion Mk.V-re,ami IDF színekben és jelzésekkel volt látható egy külföldi szaktárs munkájának eredményeként.Akkor kicsit irigykedve gondoltam azt,hogy "de jó neki,egy ilyen nekem is jól jönne"!
Kinyomtattam a képet,eltettem egy befűzős mappámba,majd évekig semmi.Néha,amikor a kezembe akadt a mappám,megnéztem a képet és ennyi.
Azt tudtam hogy egy ilyen makett elég ritka madár,és nem lenne olcsó,de...egy szép napon,tavaly nyár környékén,egy külföldön élő magyar barátom említette egy email-ben,hogy szert tett erre a "csodára",egy bolhapiacon!!! Ez a makett az 1970-es évek elején,közepe táján lehetett első kiadásban,és azóta újra ki lett adva némi módosítással(csz:30614).Ez a makett azonban az első fecske lehetett,ami közel egyidős velem.
Eltelt egy év,és a srác úgy döntött,mégsem rakja össze,ezért elcseréltük.
Mondanom sem kell mennyire örültem ennek a dolognak,de tudtam hogy a majdan megépítendő 1967-IDF Centurion Mk.V-höz ez még nem elég.
Tudniillik,ezt a tankot az izraeliek 1959-ben kapták meg a britektől legelőször,és akkor még az eredeti 20 fontos(84 mm,vagy 3.307 inch)lövegcsővel voltak felszerelve.Ezeket 1963-ig folyamatosan lecserélték a szintén brit gyártmányú L7 105mm-es lövegcsőre,ami az 1967-es,a hatnapos háború idején már széria fegyverzetnek számított ezeken a tankokon.
A Tamiya erre nem gondolt,pedig a matricalapon mellékelte a korabeli IDF matricasort is,csak ez a fontos dolog nagyon elkerülhette a figyelmüket.A makett csak az eredeti 20 pdr. löveget tartalmazta,és ezt mindenképpen le kellett cserélni.Idén ősszel,kint beszereztem a Military Modelcraft International 2000 májusi számát,amiben ez a gyönyörű tank egy Ed nevezetű makettező cikkében kapott főszerepet,és ő az eredeti Tamiya fröccsöntött 20 fontos löveggel építette meg.Írta, hogy nem biztos,hogy volna erre bármilyen dokumentált bizonyíték,de ő a dobozból építette,minden átalakítást mellékelve.A 105 mm-es lövegcső viszont jól dokumentált tény ezeken a korai IDF tankokon,ezért az én véleményem szerint is,nem szabad ezt ennyivel elintézni,mindenképpen cserés a dolog.
Erre jelentett megoldást az ausztrál Mouse House Enterprises cég,ami gyártja ezt a hiánypótló kelléket műgyantából.Néhány email után megérkezett Magyarországra a lövegcső,ami mellé kaptam még néhány grátisz,1:25 "műanyag" ivóvizes kannát is.
A makett átalakítása ezzel még nem ér véget,de a fő és leglátványosabb csere ezzel megoldódni látszik.
Most a legutóbbi angliai kintlétem során sikerült beszereznem a Lifecolor UA020(1967) izraeli homokszürke akrilbázisú festéket is,ami állítólag a legjobb,gyárilag elkészített szín ehhez a járműhöz.Remélem ecsettel is menni fog a festés,bár fújni biztosan jobb lenne...de én ecsettel szoktam festeni,mivel nincs más felszerelésem.

A makettről:

Nem azért,mert Tamiya(vagy éppen ezért),de ez a makett igazán gyönyörű!A tekintélyes méretű dobozt kinyitva(57X36X8 cm) igazán mosolygós lett az arcom,kedvem.
Sötétzöld öntőkereteken,viszonylag kemény anyagból öntött,szinte teljesen sorja-és vetemedésmentes alkatrészek garmadája fogadott.
Senki sem mondhatná meg,hogy ez a makett közel 40(!) éves.
Minden áttekinthető,logikus bontásokkal,szóval nagyon korrekt makett.
Egyedül a parancsnoki figura alapszíne különbözik,mert ez halványbarna,és csak ez az egy figura van mellékelve.A későbbi kiadásban(30614) már 4 figura van a maketthez.
Az én dobozom nem tartalmazta a belső részeket(bontott volt),de nem zavar igazándiból,mert úgysem terveztem beletenni.A mellékelt apró kis motort sem,mert eredetileg ez a makett mozgóképes is lehetne,de nálam statikus marad,ez biztos.
A lánctalp lényegében egy nagyon szépen összekapcsolt,nem puha műanyag sor,ami már önmagában is impozáns látványt nyújt.Kár,hogy összerakás után alig látszik majd belőle valami,mert a köténylemezek el fogják takarni a lánctalp felső részét.
A teljes makett összeállítás után cirka 45 cm hosszú lesz,és mivel diorámában lesz elhelyezve a tervek szerint,már most törhetem a fejem a dió méretein,későbbi elhelyezésén.
Nem tudom,mikor tudok belefogni a makett építésébe,de hosszú ideig fog tartani,bár talán nem addig,mint amennyit "várni" kellett arra,hogy magaménak mondhassam "apró" kedvencemet.
További jó makettezést kívánok mindenkinek!
DSCN4883
DSCN4883
DSCN4884
DSCN4884
DSCN4885
DSCN4885
DSCN4886
DSCN4886
DSCN4888
DSCN4888
DSCN4889
DSCN4889
DSCN4890
DSCN4890
DSCN4891
DSCN4891
DSCN4892
DSCN4892
DSCN4893
DSCN4893
DSCN4894
DSCN4894
DSCN5383
DSCN5383
A  nagy Centurionról ebben a korábbi magazinban.
A nagy Centurionró…
Itt már kicsit bővebben...
Itt már kicsit bő…
Itt már jobban látszik a nagy tank a magazin elején.
Itt már jobban lá…
DSCN5468
DSCN5468
2012.11.18.
Utolsó módosítás: 2012.12.06.
Israti71
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Laac
2012.11.23. 10:35:15
Szia Israti71!
Gratulálok a szerzeményedhez. Én is mostanában szereztem be egyet ebből a gyönyörűségből, de 1:35-ben Jó lehet egy 25-ös makettet összerakni, azt én is kipróbálnám egyszer. Túlzásba nem eshetek, mert így sem nagyon fér már a lakásba a makett.Írtad cserélted, én meg azt hittem a külföldi munka gyümölcse!
Mégegyszer gratula és remélem az építését is láthatjuk!
Üdv: Laac
Israti71
2012.11.23. 10:48:10
Szia és köszi!
Ez egy "ölembe pottyant" ajándék,lehet hogy csak egyszer fordul elő az életben,nem tudom:-)Bevallom,kicsit én is eljátszottam a gondolattal hogy kint is beszerzek még egyet ebből a tankból egy grandiózó dióhoz,de a 100 font +postaköltség körüli ár engem is kijózanított.Ennyim mondjuk még lett volna,de nem most és nem erre:-)
Mindenesetre,szerzek majd még egyet,csak az már 1:35 lesz,és ahhoz könnyebb beszerezni akkompániát,akár egy M-3A1 korai félhernyó,vagy akármi más formában is.Az 1:25 inkább korabeli autókat és integető embereket fog maga köré vonzani,mert ez van a piacokon.A szkrecs meg nekem túlontúl bonyolult lenne,és nincs is ilyen tapasztalatom,gyakorlatom.
Üdv: D.A
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció